Светла Тодорова, новият директор на ДТ „Гео Милев“:“Старозагорският драматичен театър ще бъде сред най-добрите в страната!“

На 30 март 2022 г. се проведе заключителният етап от обявения конкурс на Министерство на културата за заемане на длъжността „директор“ на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора. От четиримата кандидати до него беше допусната само актрисата Светла Тодорова. В журито бяха експерти от театралните среди. По-разпознаваемите са проф. д. н. Николай Йорданов-театровед, Веселка Кунчева-режисьор, Христо Мутафчиев-председател на САБ, Калина Вагенщайн – експерт по арт мениджмънт и др. Въпреки че все още министърът на културата не е подписал заповедта за назначение, протоколът от журито е единодушно подписан със суперлативи.

Светла Тодорова е актриса в състава на Драматичен театър „Гео Милев” от 1997 година. Завършва с бакалавърска степен Нов български университет в класа по „Актьорско майсторство” на Възкресия Вихарова. От 2020 година е магистър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ , специалност „Мениджмънт в сценичните изкуства“. В Стара Загора ръководи собствена Младежка театрална студия „Движение“ при НЧ „Св. Климент Охридски -1858“. От 2020г. работи с деца в Центъра за подкрепа на личностното развитие.

На сцената на ДТ „Гео Милев” талантливата актриса се превъплъщава в десетки главни роли от класически и съвременни автори. В биографията й се открояват образите на Луиза в „Коварство и любов“ от Фридрих Шилер, Магдалена в „Домът на Бернарда Алба“ от Ф. Г. Лорка; Полина Андреевна в „Чайка“ от А. П. Чехов; Мила във „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов; Мария Десислава в „Иван Шишман“ от Камен Зидаров; Исмена в „Антигона“ от Софокъл. Работила е с режисьорите Хачо Бояджиев, Андрей Аврамов, Стефан Спасов, Надя Асенова, Стефан Поляков, Пламен Марков, Енчо Халачев и др. Своя дебют като режисьор Светла Тодорова прави през 2015 година като поставя на сцената на ДТ „Гео Милев” „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев. През 2016 г. тя работи с екип на Държавна опера-Стара Загора по проекта на концерта „Кино класик саундтракт“. През 2019г. участва в постановката на балета „Антигона“.

През последните 5г. е била председател на Синдикалната организация към КНСБ, преговаряща за подобряване условията на труд.

Госпожо Тодорова, коя е причината да кандидатствате за длъжността „директор“ на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора?

Това е решение, което узряваше дълго у мене. Има замесени хора, на които съм благодарна, че повярваха и ми дадоха увереността, че мога да се справя. Подготвям се от почти 6 години. Това включваше усилена работа и завършване на така нужната за Министерството магистратура Мениджмънт в сценичните изкуства в НАТФИЗ. Беше труден двугодишен период, защото жонглирах между представленията в театъра, образователната ми работа с деца и вземането на изпити в София. Но имах цел и тя беше бъдещето на ДТ “Гео Милев“. Веднъж мой преподавател ме попита, бих ли се пробвала за директор на друг театър. Отговорът ми беше категоричен-Не! Всеки предмет и всеки изпит пречупвах през старозагорския театър.

Кои са акцентите в концепцията Ви за развитие на театъра през следващите четири години?

С моя екип имаме за цел да надграждаме създаденото с десетилетия -обогатявайки го драматургично и осъвременявайки го режисьорски, допълвайки го с дейности, целящи достигане до нови таргет групи зрители.

В репертоарния план за 2022-2023г. планираме да включим 8 нови заглавия. Едното представление е за деца ; четири са съобразени с учебната програма; едно към постоянната публика , а останалите две са насочени към привличането на нова. Посоки в творческите търсения ще бъдат в театралните форми на психологическия театър, комедия дел‘ Арте, театър на движението, театър на абсурда. Акцентът ще бъде върху новаторския режисьорски прочит в 80% от проектите. Залагайки на балансиран подбор на заглавията и висок професионализъм в реализацията, целим да бъде повишено качеството на предлагания театрален продукт, да бъдат привлечени нови целеви групи-младата публика и публика, търсещата нещо различно.

Какво ще се случи през първата година от мандата Ви? Имате ли идеи за заглавия, за работа с режисьори, за гостуващи актьори и пр.

От януари 2022г. реализираме предложения в концепцията репертоарен план. Първата премиера на 9 март 2022г. вече е факт -„Методът Грьонхолм“ от Жорди Галсеран, с режисьор Стефан Спасов. Следващото заглавие, което в момента усилено репетираме е „Сън в лятна нощ“ от Шекспир с режисьор Елена Панайотова. Очертава се мащабен проект, с почти целия актьорски състав, с двете ни нови талантливи попълнения -Тони Тончева и Красимир Ненков и гост-актьора от Младежкия театър Николай Владимиров. Музиката е на известния на старозагорската публика Христо Намлиев, сценография и костюмите са на Николина Костова-Богданова, хореограф е Ромина Славова. Участват балетисти от балета на Държавна опера- Стара Загора и деца от театралните студии, водени от мои колеги.

Ще положим необходимите усилия това лято и нашият театър да има своето присъствие на откритата сцена на Античния форум „Августа Траяна“. Това ще бъде едно от постиженията, за които мечтаем. Ще посоча още няколко интересни заглавия, които предстоят:

“Суматоха“-Радичков, реж. Дамян Тенев и „Красива птичка с цвят зелен“ от Карло Гоци -комедия дел Арте с реж. Анастасия Събева.

Предстоят две трудни години поради предстоящия основен ремонт на сградата на театъра. Имате ли идеи къде и как ще работите, кои сцени ще използвате? Ще увеличите ли гастролите из региона и страната. Ще стигнете ли до селата, които от десетилетия не са виждали жив артист?

Имаме подкрепата на Общината и уверението на Държавна опера Стара Загора и Кукления театър за партньорство. Основната ни сграда за този период ще бъде Дома на Културата. Ще работим, търсейки всички възможности за разширяване на зрителската аудитория. Голяма част от планираните спектакли са предвидени за открити пространства. При ковид – ситуацията и двугодишния ремонт на сградата, летните сцени са добра алтернатива, която рекламира театъра и привлича нова публика- сцена Лапидариум, лятна сцена Античен форум /в партньорство Държавна опера-Стара Загора/; сцената в парк „ Артилерийски“, на Летния театър в Аязмо, лятната сцена до театъра след приключване на ремонта му. Разпространение на продукцията на театъра през годините обхваща градовете Карлово, Калофер, Варна, Враца, Сливен, Раднево, Ловеч, София, Бургас, Павел Баня и др. Трябва да развием мрежата за разпространение на спектаклите на театъра. Има близки дестинации, непосещавани от нашия театър с години. При добра комуникация, можем да възобновим партнирането.

В какъв формат поемате ръководството на театъра? Добре ли е селектирана трупата? Очаквате ли нови попълнения?

Съставът на театъра е от 48 души. От тях 22 са актьори – 14 мъже и 8 жени. Средната възраст е 45 години. Двама са до 30 години. Наложително е привличането на млади актьори в трупата.

Как ще комуникирате с другите институти за сценични изкуства в града – Опера, Куклен театър, НУМСИ „Христина Морфова“?

Ще търсим всички възможности за партниране и съвместни дейности. Вече имам проведен разговор с новоизбраният директор на НУМСИ“ Христина Морфова“ г-н Красимир Къшев и ще сключим договор за сътрудничество. Децата ще имат възможност да играят на професионална сцена с професионален екип в общ проект през годината.

Тракийският университет досега е тера инкогнита за театъра. Имате ли намерения да приобщите към изкуството студентите и преподавателите?

Така е. Ще е нужно усилие и проучвания, за да изградим правилната стратегия, за да ги привлечем като аудитория . Не е невъзможно и ние имаме воля за това предизвикателство. Трябва да намерим допирни точки. Въпрос на разговори и добронамереност.

Имате ли обяснение защо въпреки явни постижения на трупата или отделни артисти, никога театърът не е кандидатствал за номинация на различни форуми?

Мисля че, това беше виждането на предишното управление и за съжаление добри представления не успяха да получат заслужената оценка от театралната ни критика. Това е болна тема за всички ни. Ще работим по посока изявите на театъра по фестивали и достойното ни представяне.

Имате ли идеи за организиране на фестивали, конкурси, дни на театъра ?

Планирали сме създаването на Детска театрална студия към театъра; Стартирането на Преглед на младежките театрални студии „Мелпомена под липите“ с конкурсен характер в сътрудничество с Общината, Центъра за подкрепа на личностното развитие, Международния младежки център, Читалищата „Родина“ и „Св. Климент Охридски“ , Библиотека „Родина“ и разбира се училищата. В този преглед ще бъдат включени творчески ателиета, уъркшопи, инициативи, стимулиращи творческото писане и актьорското майсторство и креативността сред децата. Активно участие в социалните мрежи с цел реклама на спектаклите и екипа. Ще организираме срещи – разговори с публиката след спектакъла. Целеви групи за работа с аудиториите- мобилни групи, които ще гостуват в училищата и професионално ще подкрепят учители, ръководещи театрални групи; Организиране на „Отворени врати“ за отделни целеви групи-презентации и демонстрации; Акции и пърформанси на открито.

Предстои ни включване на театъра в Кандидат-студентската кампания под надслов „Младите в театъра“ на Национална Академия за Театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ , Нов Български Университет и др. всяка година, както и достъп до нашата сцена на дипломните спектакли на завършващите класове. Творчески ателиета за драматургично писане, сценография, осветление, арт мениджмънт, актьорски практики с цел повишаване квалификацията на екипа.

Максимално ще активизираме включването на артистите от театъра ни във всички общински събития.

Госпожо Тодорова, как ще съвместявате актьорската си реализация с директорските задължения?

За мене е огромна чест и отговорност да бъда начело на ДТ “Гео Милев“. На първо място поставям работата си като директор. Ще вложа знанията, цялата си воля и умения по посока подобряване качеството на спектаклите, разширяване на аудиторията ни и възпитаването на подрастващото поколение в любов към театъра. Поне в началото, актьорската ми реализация остава на втори план.

Ще създадете ли към театъра Обществен съвет и Художествен съвет? Може би след ремонта музей на над 100-годишния театър?

Обмислям го, но трябва правилно да бъдат подбрани хората, които ще участват.

Имаме идея за тематично презентиране на всеки спектакъл във фоайето на театъра. Това ще се случи след ремонта. Сградата ни е изключително бижу и трябва хората да усетят атмосферата, която носи в себе си.

Вие сте първата жена-директор на театъра в неговото над 100 годишно съществуване. Това как Ви амбицира?

Не правя разлика дали ще бъде мъж или жена на директорския стол. За мен е важно от какво е воден човек. Мотивите, идеите и възможностите. Моето желание е да видя един проспериращ съвременен театър, съхраняващ традициите, но и пулсиращ в ритъма на времето, отворен към хората, достъпен, устойчив. Разпознаваемо театрално място, където младите хора срещат духовността и творческата естетика.

Кой е Вашият девиз, с който ще преодолеете трусовете и ще издигнете качеството на театралните спектакли на нивото, което Стара Загора заслужава.

Безкомпромисност!

Благодаря за интервюто. Желая Ви успех!

Росица Ранчева

Снимки – личен архив.