15 април е Световен ден на културата и изкуството

15 април е обявен за Световен ден на културата. Отбелязва се от 1998 г. по инициатива на Международната лига за защита на културата.
Посветен е на годишнина от подписването през 1935 във Вашингтон на първия в света международен договор на паметниците на културата, на художествените и научните институции и техния персонал в мирно време и по време на въоръжен конфликт, известен като Пакт Рьорих. Договорът утвърждава Знамето на мира като международно признат флаг за защита на културните ценности.
Знакът на Знамето на мира (алена окръжност с три алени сфери в средата на бял фон) е създаден от руския художник Николай Рьорих.
Като ден на културата и изкуствата се отбелязва от 2012 година с решение на 17-та сесия на Общото събрание на Международната асоциация по изкуствата в Гуадалахара, Мексико. Целта е да се популяризира приноса на изкуството за света и да се помогне на сегашните и бъдещите поколения да разберат влиянието, което то оказва върху човечеството.
Денят съвпада с годишнина от рождението на италианския живописец, скулптор, архитект, инженер и учен Леонардо да Винчи (15 април 1452 г. – 2 май 1519 г.). За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“. Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.
Честит празник на всички, чиято мисия е посветена на културата и изкуството у нас и по света!
Долап.бг