ОУ „Кирил Христов“ посрещна чуждестранни гости по проект на „Еразъм +“

Ръководството на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора в лицето на директора Господин Балъкчиев и неговия  екип посрещнаха от 11 до 13 април 2022 г. единадесет чуждестранни гости от училище „Малина Попиванова“ – гр. Кочани, Северна Македония, от неправителствената организация „Еко логик“ – гр. Скопие, Северна Македония, както и от училище „Дубовац“ от гр. Карловац, Република Хърватска. Поводът за визитата бе провеждането на втората транснационална среща по проекта KA226-D49832E2 „Цели за устойчиво развитие за учениците“ по Програма „Еразъм+“, чийто координатор за старозагорското училище е инициативната учителка по математика Екатерина Йовчева. По проекта работят още учителите Венета Кирковска, Веска Черкелова, Митко Коцинов и педагогическият съветник Георги Павлов. Сред гостите – представители на партньорските организации, в Стара Загора дойдоха Благой Петров, директор на училище „Малина Попиванова“ – Кочани, Николо Нешкоски – директор на НПО „Еко логик“, също и Мая Фратович – координатор за Република Хърватска.

След пристигането си гостите бяха приветствани официално от директора на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев. На посрещането им прозвучаха химнът на Европа и химнът на Република България. След това домакините им поднесоха по стар български обичай питка с мед. Специално за тях от ОУ „Кирил Христов“ бяха подготвили музикален поздрав с пиринска народна песен в изпълнение на V „в“ клас и тракийски народен танц, представен от сборна група по интереси III-IV клас с ръководител Нела Караманова, учител по музика в учебното заведение. Последва представяне пред партньорите по проекта на интересна презентация за България от учениците Бояна Балабанова от V „в“ клас и Константин Желев от VII „а“ клас.

По време на престоя си гостите разгледаха ОУ „Кирил Христов“ и останаха впечатлени от богата и съвременна материалната база, от приложението на дигитализацията и цифровизацията в училищната дейност, както и от модерния стил на преподаване от страна на педагогическия екип. Особено ги възхити презентацията, представена от учителката Екатерина Йовчева, за иновативните методи на преподаване в училището и за открития урок, който бе проведен през октомври месец във връзка с проекта. Урокът бе на тема „Математически приключения с птици“ по повод Световния ден на животните и бе реализиран от учителките Екатерина Йовчева и Венета Кирковска,. На провеждането му присъстваха Деяна Димитрова, старши експерт по математика, и Кузман Кузманов, старши експерт по природни науки от РУО – Стара Загора. Споделените от г-жа Йовчева добри практики и интересни методи на работа силно заинтригуваха чуждестранните гости и толкова много им допаднаха, че редица от тях споделиха намерението си да ги приложат още по време на първите уроци след завръщането си у дома.

На последвалата работна среща официален гост бе Галина Вангелова, старши експерт от РУО – Стара Загора. Тя се запозна с представителите на партньорските организации и училища по проекта. Беше проведена и полезна дискусия, свързана с образованието в трите държави.

Като цяло неусетно преминаха трите дни в увлекателни работни срещи, споделяне на добри практики и обсъждане на предстоящите дейности по проекта. Работата на учителите протече в приятелска атмосфера на ползотворно сътрудничество.

Домакините се погрижиха да запознаят гостите и с културно-историческите забележителности на града. Представителите на партньорските организации посетиха Регионалния исторически музей, Античния форум „Августа Траяна“ и ДГ 66 „Детски рай“. Петър Калчев, директорът на РИМ – Стара Загора, посрещна с изключително внимание чуждестранните гости. Разказа им увлекателно за богатата история на Старозагорския регион. Гостите „се пренесоха“ в миналото, като участваха в демонстрация на антично облекло и се разходиха по главната улица на римския град Августа Траяна. Изключително емоционални и запомнящи се бяха преживяванията им, включително и при гостуването на прекрасния екип на ДГ 66 „Детски рай“ с директор Силвия Стоянова.

Втората транснационална среща по проекта завърши с връчването на сертификати от ОУ „Кирил Христов“ и подаръци за чуждестранните партньори по проекта за спомен от гостуването им в Стара Загора.

Taня Николова