Ученици от Мъглиж победиха в голям национален конкурс

Седмокласниците от Основно училище „Христо Ботев“ град Мъглиж се оказаха почти професионални творци. Те създадоха видео филма „Викът на мълчанието“, с който се класираха на първо място в националния училищен конкурс „Имам една мечта – да учим и живеем заедно”, организиран от Център „Амалипе”. 5-минутната лента разказва как нов ученик – беден мургавелко, се адаптира трудно в класа, докато съучениците му осъзнаят, че по-важно е сърцето, добротата и таланта, а още по-важно е приятелството.

Сценарист на видеото е Йордан Йорданов, който е и участник във филма, а режисьор е Асен Асенов. За постигнатите най-високи художествени резултати двамата получиха неочаквано високи награди, които ще запомнят за цял живот.

По повод Международния ден на ромите, 8 април, испанският посланик в България Н.Пр. Алехандро Поланко прие на визита двама ученици от Мъглиж – Асен и Йордан, придружавани от техни учители Милена Челебиева – директор на училището и училищния психолог Христа Димитрова, както и Галина Дечева – представител на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

Посланик Поланко запозна гостите си със структурата и работата на посолството в България; представителствата по сектори на посолството, двустранните отношения между двете страни и политическите, икономическите, културните и социалните връзки между двата народа. Учениците подариха на посланик Поланко знамето на ромите.

Незабравим за седмокласниците ще остане и приемът им в Гербовата зала на Президентството, където президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова им връчиха грамоти и подаръци.

Малко се знае за основно училище „Христо Ботев“ в Мъглиж, но то има с какво да се гордее. През 2020 г. школото чества 200 години от създаването си. Представяте ли си колко много години, то е било храм на знанието за хиляди мъглижани. Традициите продължават и сега. Тук се учат 220 ученици, които почти 100% са от уязвими групи. Благодарение на водената политика срещу ранното отпадане от училище , резултатите са много добри. Над 80% от завършилите основното си образование продължават да учат в местната Професионална гимназия по селско стопанство, в гимназиите в Казанлък и в Стара Загора. През последните години ранни бракове няма. Причина за това са преди всичко преподавателите, които работят много тясно с родителите, извън класните форми на работа, съдействието на Центъра „Амалите“ и др.

Росица Ранчева