На 12 април 1992 г. във Франция е открит европейски Дисниленд

На 32 км. източно от френската столица Париж се намира може би най-известният тематичен парк в Европа – Дисниленд. Дисниленд Париж е разположен на площ от 2 хиляди хектара, в предградието Марне-ла-Вале. Паркът е изграден на базата на това, което е постигнато от неговите предшественици, като е добавена и европейска нотка. Макар Дисниленд Флорида да е по-голям като размери, паркът в Париж не му отстъпка като атракции, особено що се отнася до пресъздаването на Магическото кралство. През 2002г. към парка е добавенa зоната Walt Disney Studios, съсредоточавайки се върху ролята на филмите в популярна култура.

Дисниленд Париж е тотална туристическа дестинация. В своите предели паркът предлага 5 зони със забавления и десетки атракциони, 16 хотели, Дисни Вилидж с 11 собствени ресторанта, голф игрище с 27 дупки. Разбира се, не трябва да се забравят многобройните заведения, магазини и шоу програми. Центърът за забавления Дисни Вилидж, осветен от грандиозна мрежа от окачени светлини на 18 метра над земята, разполага с танцови клубове, магазини, ресторанти, барове, френска правителствена туристическа служба и пощенска служба. За малките деца се грижи цяла армия от служители, облечени като известни герои на Дисни, включително Бъфало Бил, Мики и Мини Маус, Плуто и др.  В парка можеме да срещнеме също любимите си герои от „Аладин“, „Цар лъв“, „ Похахонтас“, „Мездузвездни Войни“, „Карибски Пирати“ и др.

С 15,3 милиона посетители през 2008 г. Дисниленд Париж е водеща дестинация в Европа.

„Дисниленд“ e името на 4 увеселителни парка по целия свят, които са собственост на компанията The Walt Disney Company. Парковете „Дисниленд“ се намират в: Анахайм, Калифорния (1955); Токио, Япония (1983); Париж, Франция(1992); Хонг Конг, Китай (2005). Първият парк „Дисниленд“ е създаден от аниматора Уолт Дисни и е открит на 17 юли 1955 г. в Анахайм, Калифорния. Дисниленд наричат и втория парк на територията на САЩ – „Вълшебното кралство“ (Magic Kingdom) в Орландо, Флорида.