Летните школи и академии на Фондация „Миню Балкански“ започнаха

Вече 27 години Фондация „Миню Балкански“, която има разкошна база в старозагорското село Оряховица, организира за децата на България различни летни школи и академии. Те спомагат за развитието на мотивирани ученици в различни научни хуманитарни области.

От 4 до 9 април 2022 г. се проведе първата Пролетната школа „Музикална култура и изкуства“ Ръководител е Младен Станев, хормайстор на Държавна опера Стара Загора. За първи път има часове и по изобразително и приложно изкуство. Те се водят от художничките Изабела Банкова и Димитрина Дойчинова.

Водим часове по изобразително и приложно изкуство, уточни Изабела Банкова. Базата е прекрасна, децата са много хубави и любопитни. Най-напред започнахме с час по моделиране с пластелин и глина, за да се развива фината моторика. Следващият час беше по акварел и използването на различни техници. Тъй като сме в навечерието на светлия празник Великден, рисуваме великденски яйца. Възможно е да разширим програмата с различни приложни изкуства – текстил, тъкане на стан, рисуване на коприна, рисуване на стъкло и пр. часове, според възрастта им“.

От 20 юни започват летните школи.

От 20-25 юни е школата по „Експериментална физика и астрономия“. По същото време е най-новата школа „Изграждане на лидерски умения“. Ръководител е математикът проф. Росен Николаев. Има и психолог. Програмата е изградена така че да се развие логическото мислене на бъдещите лидери, чрез преподаване на т.н. „Психологическа математика“. Целта е да се изградят умения децата да се изразяват максимално логично, да разрешават казуси и ги представят, да правят проекти и пр.

От 27 юни до 2 юли е школата „Забавна математика“.

От 4-9 юли е лятна школа по финансова математика и криптоматематика.

От 11 до 16 юли е лятната академия по френски език.

От 25 до 30 юли е „Експериментална физика“.

От 1-6 август е школата по „Роботика“ и школата по „Химия“ за ученици от 9,10 и 11 клас.

Лятната английска академия ще се състои от 8-13 август, заедно с лятното училище по френски език.

От 15-10 август е „Комбинаторна математика“.

От 22 август до 27 август – „Облачни технологии“.

От 29 август до 3 септември – „Лятна школа по астрономия“ и „Архитектура и дизайн“.

Всички подробности са изписани на страницата на Фондацията.

Росица Ранчева