Нова ярка звезда изгря на сцената на Старозагорската опера

На 31 март 2022 г. почитателите на оперното изкуство в Стара Загора усетиха силата му да прави света по-светъл и хармоничен в незабравимия спектакъл на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини . Преди да се вдигне завесата директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов каза на публиката:

„Тази вечер в представлението участва една от най-изявените сопрани на Украйна, солистката на Киевската опера Тамара Калинкина. Преди три седмици, подгонена от войната, тя пристигна в нашия град, заедно със семейството си. Ние я посрещнахме, настанихме я и се надяваме, че нейното изкуство тази вечер ще докосне всички Вас. Самата опера „Бохеми“ е изключително сантиментална. Тя носи на всички частица доброта и човечност, дълбоко скрити у нас и ги възбужда.

През месец октомври 2021 г. ние сключихме договор с руския тенор Алексей Косарев. Така че тази вечер ние ще станем свидетели на нещо, което обикновено в нашето съзнание е разделено. Но музиката е тази, която ни обединява и ни дава сили да продължим напред“.

Директорът благодари на оркестъра, на диригента, на всички които са зад завесата и със сърце, душа и талант допринасят за реализирането на оперния спектакъл. Той специално благодари на солистката на Старозагорската опера Деси Стефанова, която великодушно отстъпи мястото си на сцената тази вечер на Тамара Калинкина. Благодари и на публиката, без която просто няма да има представление.

„Бохеми“ е една от най-хубавите постановки на Държавна опера Стара Загора за последните години. Тя е в четири действия по либрето на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, създадено по новелите на Анри Мюрже „Scènes de la vie de Bohème“ („Сцени от живота на бохемите“).

Това е вълнуваща история, която се развива в Париж през 1830 г. Разказва за трудния живот, с който с усмивка се преборват четирима бохеми – поет, художник, музикант и философ, за едно крехко цвете – бродирачка на цветя и друга млада красавица, която, за да оцелее, продава тялото си, за техните мечти, копнежи, тревоги, страдания, жертви. В центъра на сюжета е голямата любов между поета Рудолфо, в ролята Алексей Косарев и нежната Мими- Тамара Калинкина. Съдбата ги среща случайно. Любовта ги завладява неустоимо. Те са безкрайно щастливи, но, уви, за кратко. Мими е тежко болна, а Рудолфо няма средства, за да й помогне. Появява се и ревността и решават да се разделят до пролетта, когато може би животът ще започне отново. За съжаление това не се случва. Мими умира, но щастлива, в ръцете на любимия и сред приятелите – бохеми, които макар и бедни, са изпълнени с добрина, състрадателност и човечност.

Тамара Калинкина очарова публиката най-напред с визията си. Тя е фино русокосо миньонче, много красива, с изразително лице и нежно поведение. Притежава кадифен обемен глас. Тя изгради и разгърна мащабно ролята, както музикантски, така и актьорски. Много бихме се радвали да я видим и в други роли, от богатия й репертоар или в концертни изяви.

Може би Мими на Калинкина, въодушеви партньорите й в спектакъла, който се превърна в истинско вдъхновение и заслужено получи дълги аплаузи: Рудолф -Алексей Косарев- с елегантна външност и обемен лиричен тенор, Марсел, художник Валери Турманов, Шонар, музикант Иван Кабамитов, Колин, философ Евгений Арабаджиев, Мюзета Симона Кодева, Бенуа, хазяин и Алсиндор, богат възрастен господин – Александър Марулев, Парпиньол Костадин Якшев, Митничар Игнат Желев,  децата от Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора,  оркестъра с концертмайстор Румен Какамъков,  хора с хормайстор Младен Станев,  асистент режисьора Пенка Александрова, субтитри Пламен Асенов и всички от техническите служби.

На диригентския пулт беше румънеца Матей Поп, представил се най-добре в диригентския майсторски клас през миналата година. Режисьор е Огнян Драганов. Това е една от неговите постановки – шедьоври. Сценографията е на Каталин Йонеску-Арборе от Румъния – модерна, функционална, атрактивна. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.

ТАМАРА КАЛИНКИНА е заслужила артистка на Украйна (2018). Завършила е Киевския държавен музикален колеж на името на Р. Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна  „П. И. Чайковски“ (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водеща солистка на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера  на Украйна, където дебютира в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин” на Чайковски. Сред най-значимите роли, които постоянно изпълнява са: Виолета от „Травиата”, Мими и Мюзета от „Бохеми”, Маргарита от „Фауст”, Татяна от „Евгений Онегин”, Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „Джани Скики”, Наталка от „Наталка-Полтавка”, Ксения в „Борис Годунов” от М. Мусоргски и др.

Тенорът АЛЕКСЕЙ КОСАРЕВ е ярка, харизматична звезда на европейската оперна сцена. Гостува в Парижката опера (Opera National de Paris), Берлинския национален театър Deutsche Oper Berlin, Цюрихската опера, Норвежката кралска опера, столичните театри на Финландия и други европейски страни.

В репертоара на певеца са главните тенорови роли в оперите „Аида”, „Турандот”, „Лейди Макбет от Мценска околия”, „Отело”, „Хофманови разкази”, „Травиата”, „Евгений Онегин”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Трубадур”, „Русалка” и др.

Росица Ранчева

Фотограф Рад Димитров