Бизнесът преподава „Роботика“ в старозагорската IT гимназия

Роботите са и ще продължават да бъдат обект на интерес от хората на информационното общество. Всички ние все повече разчитаме на машините да вършат нежеланата и трудна работа. Роботите вече участват във всички сфери на живота – самолетите летят с автопилот, все по-популярни са безпилотните летателни апарати и дронове, роботизираната хирургия, роботизирани космически станции и всъдеходи, „умни“ прахосмукачки, косачки, уреди за почистване на улици и басейни и т.н. Очаква се развитието на роботите през следващите години да продължи тази тенденция.

На 31.03.2022 г. в Националната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ по НП „Бизнесът преподава“ се проведе втората част на проекта с демонстрации на тема: „Роботика“.
Цветелина Рашкова беше представител на фирма „Атласком“, чиято основна дейност е свързана с високотехнологични решения за образованието.
По време на демонстрацията гост беше г-жа Иванка Петкова, старши експерт по професионално образование и обучение, РУО – Стара Загора.
Основните акценти, с които се запознаха учениците бяха роботите в различните сфери – образование, медицина, индустрия, авиация, туризъм и услуги. Знанията, които показаха учениците на IT гимназията пък впечатлиха лекторката. Първият робот „Роботът на Леонардо“, филмите, създадени за роботи, какво да очакваме от технологиите през следващите години бяха само малка част от интересните факти, поднесени на учениците. Цвети Рашкова показа първата жена – робот, създадена по образ и подобие и на своята създателка. Други области, в които роботите заместват човешкото присъствие, са армията, индустрията, земеделието, хотелите. В Италия роботът Томи работи като медицинска сестра в болнично отделение и така замества работна сила, необходима по време на пандемията. Робо-куче на фирмата Boston Dynamics замества пухкавия домашен любимец. Роботът София пък заедно с художника Боначето рисува картини, които се продават.
Роботите, използвани в образованието – Ozobot, Dash&Dot и Arduino, най-много се харесаха на учениците. Те нямат търпение да започнат да се обучават по различните дисциплини в училище посредством роботите и техните функционалности.

Fable е роботът, до който физически се докоснаха учениците. Те имаха възможност да го програмират и да го накарат да прави онова, което им се иска. Продуктът на Shape Robotics става част от семейството на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“.

Теодора Нончева