60-годишнина навършва днес СУ „Максим Горки“ Стара Загора

На 28 март 2022 г. Средно училище „Максим Горки“ Стара Загора, наследник на някогашната прославена Руска гимназия, навършва 60 години.

На днешния ден се навършват 154 г. от рождението на Максим Горки. Това е патронният празник на училището, който по различни начини, особено през последните години, отбелязваме по обясними причини, – обясни за медията ни директорът Мариана Пенчева.- В края на месец март 1962 г. се взема решение за разкриване на руски паралелки на друго училище. През септември месец тези паралелки са факт като самостоятелни в друго училище. Веднага се вижда колко голям е интересът, колко голям е напливът да учат руски език. В началото на 1963 г. се взема решение за създаване на самостоятелно училище. Малко по-късно е и наименуването му Максим Горки. Дефакто през месец март реално е основаване на училището, от друга – сега и заради епидемичната обстановка, тържествата по отбелязване на кръглата годишнина ще направим в края на месец септември, защото точно тогава се навършват 60 учебни години. Така че сега не са предвидени масови прояви, въпреки че през цялата календарна година се повеждат събития, посветени на годишнината“.

Мариана Пенчева съобщи, че Руският културно-информационен център в София подарява на училището 300 кг учебна литература и учебници, са разпределени в 50 кашона. Те са дарения за учениците от пети до 12-ти клас, които изучават руски език. Всички помагала извън задължителните по учебни програми са много полезни за пряката работа, а и за провокиране на интереса им.

Сутринта е излъчено местно радиопредаване по радиоточките в класните стаи, с местни радиожурналисти, които представят както патрона, така и събитията в училището. Във вторник е деня на класа. Тогава всеки клас по свой си оригинален начин отбелязват патронния празник.

Намерението на училищното ръководство е в навечерието на 1-ни ноември – Денят на народните будители да се организират финалните прояви, да се направи големият тържествен концерт и се открие бюст-паметникът на Максим Горки, който е подарък от Съюза на писателите в Москва.

В деня на 60-годишнината на СУ „Максим Горки“ учениците са 872 от първи до 12-ти клас, разпределени в 34 паралелки. Изучаваните езици са руски и английски, а от 8-ми клас – испански и китайски. Преподавателите са 69, а непедагогическият персонал -13.

Честит и благословен празник на всички вчерашни, днешни и утрешни възпитаници и преподаватели на СУ „Максим Горки“!

Росица Ранчева