Пролетта в Букволандия дойде с бинарен урок с мултидисциплинарна насоченост

Празникът „Пролет в Букволандия“ като истински спектакъл очарова децата от I „а“ клас на ОУ„Кирил Христов„ гр. Стара Загора .

Като завладяващ спектакъл протече за децата от I „а“ клас на 23 март 2022 г. празникът на буквите „Пролет в Букволандия“,. Той беше представен като иновативен бинарен урок от класната ръководителка Дарина Делчева в екип с началната учителка Юлия Пенчева и логопеда Калин Маганджиев. Специален гост на празника бе проф. Георги Иванов, който остана впечатлен от видяното. Той заяви, че това, на което учат студентите в университета, в този урок е приложено на практика. Урокът се е превърнал в спектакъл, децата са преживявали видяното и са се забавлявали. Празника уважиха също директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и заместник-директорът Катя Георгиева.

Раздялата на първокласниците с букварчето започна с неочакваното идване на добре познатия им проф. Дъмбълдор от училището за магия и вълшебство Хогуортс на Хари Потър, който им донесе писмо. Оказа се, че то е от буквите на българската азбука, които вече трябва да се преселят от букварчето в читанката. Но Баба Яга е пленила читанката през девет земи в десета, защото си мисли, че първокласниците не са готови да я получат. Изпраща им лист с предизвикателства за учениците от класа и ако ги изпълнят, тя обещава да им върне читанката.

За изпълнението на задачите децата бяха разделени от г-жа Делчева на четири отбора с имената на сезоните. Използваха мултимедийна презентация, като с огромно желание помагаха на думите да си намерят своите букви и римуваха старателно. Не забравиха и да се поздравят за добре свършената работа с любима песен. Дълъг беше списъкът със задачи на Баба Яга – кръстословици, упражнения върху обеззвучаване на съгласни, разпознаване на приказки с красиви илюстрации, свързване на смислови части, редене на пъзел и много други, които обаче никак не затрудниха възпитаниците на Дарина Делчева – класен ръководител, и Кристина Табакова-Вълева – учител целодневна организация.

Появи се в стаята на класа и Незнайко, който пък не бил чувал стихотворенията на Кирил Христов и се наложи първокласниците да му ги рецитират. Никой не се изненада, че Баба Яга му е приятелка. Е, оказа се, че той дори не може да чете, но разбра от I“а“ клас , че с труд всичко се постига и си взе поука. Дали под въздействието на музиката на Вивалди, или грейналите от радост очи на първолачетата я разнежиха, но Баба Яга се разчувства накрая и пожела да стане вече добра. Върна читанката на учениците и помоли да й направят цветна градинка. Не е нужно да казваме, че нищо не бе в състояние да затрудни вдъхновените и ентусиазирани първокласници. Те поканиха Незнайко да остане при тях, а накрая всички заедно изпълниха песента „Приятелство, обичано приятелство…“ Като на празник на буквите, имаше също грамоти, подаръци, почерпка и най-важното – прекрасни спомени, които децата да скътат в сърцата си завинаги.

Таня Стоянова