ОУ „Кирил Христов“ чества патронен празник на Първа пролет

Седмица с богата програма от разнообразни прояви за патронния празник на 22 март посветиха в ОУ „Кирил Христов“.  Афишът на честването включва литературни четения, изложби, рецитали, конкурси, иновативни уроци, тематична мултимедийна презентация, празници за изява талантите на децата и инициативи, просветени на Деня на водата, на пролетта и цветята. В понеделник гост в училището бе Кристина Каратенева, експерт от РИОСВ – Стара Загора, а във вторник – Валя Сотирова, уредник в Къщата музей „Гео Милев“. Г-жа Каратенева остана впечатлена от изложбата с цветя и от музейната експозиция, посветена на Кирил Христов. След това заедно с директора Господин Балъкчиев и със заместник-директора Марияна Йотова, посети иновативния мултидисциплинарен урок по повод Деня на водата, представен в V „в“ клас от преподавателите Екатерина Йовчева и Венета Кирковска. На 22 март гостът Валя Сотирова се наслади на прекрасния празник на буквите „Вече мога да чета и пиша“ в I „б“ клас, организиран от началната учителка Теменужка Христова.

Старт на проявите от празничната програма даде по повод Световния ден на поезията (21 март) литературното четене на тема „Хей, пролет иде!“, посветено на живота и творчеството на Кирил Христов, с акцент върху пейзажната му лирика. То бе организирано в къта за четене с участието на IV „а“ клас с класен ръководител Елена Начева и Таня Стоянова, библиотекар и учител по български език и литература. На фона на мултимедийна презентация, децата разказваха за твореца, рецитираха любими стихотворения за сезоните, четоха интересни спомени за Кирил Христов и демонстрираха знанията си в тематична викторина. Гости на инициативата бяха директорът Господин Балъкчиев, заместник-директорът Катя Георгиева и педагогическият съветник Георги Павлов.

На 21 март бе открита в арт зоната и традиционната за училището изложба „Празник на цветята“. Икебана от живи и изкуствени цветя украсиха по неповторим начин учебната среда и разнесоха нежния аромат на букетите в интериорното пространство. Там се проведе и концертът „Пролетно настроение“ на групите по народни танци, хореография и мажоретния състав с ръководител Нела Караманова, преподавател по музика в училището ни.

Четвъртокласниците организираха „Празник на талантите“. На него  пяха, рецитираха, танцуваха и се забавляваха в понеделник, заедно с класните си ръководители Елена Начева, Марияна Вълева, Цветелина Бойчева, Мими Бойчева и Елена Колева. Малките актьори от IV „б“ клас представиха и драматизацията „Щъркът иде“. С индивидуалните си изпълнения очароваха балерината Магдалена Гроздева, художествените гимнастички Денислава Зафирова и Василена Жукова, вокалната надежда Зорница Гаджева и малката поетеса Кристина Пандева, чието стихотворение бе изпълнено изразително от Деница Герджикова.

Очаквани с най-голямо нетърпение от най-малките ученици са празниците на буквите, когато те гордо заявяват, че вече са грамотни. сбогуват се с любимия буквар и посрещат своята нова „приятелка“ – читанката. В понеделник тържествено се сбогуваха с любимия си буквар и посрещнаха новата си „приятелка“ – читанката учениците от I „в“ клас с класен ръководител Нана Костова. Тържеството протече с много усмивки, песни и забавни игри. Във вторник, празнуваха децата от I „б“ клас с класен ръководител Теменужка Христова. В сряда е предвиден иновативен бинарен урок „Пролет в Букволандия“ в I „а“ клас, с участието на класната ръководителка Дарина Делчева, началната учителка Юлия Пенчева и логопедът Калин Магънджиев. В четвъртък и петък незабравими празници за буквите очакват учениците от I „г“ и I „д“ клас, с класни ръководители съответно Цонка Янкова и Силвия Тилева-Иванова.

Проявите на второкласниците също започнаха в понеделник с инициативата „Лечебната сила на билките“, проведена в зала „Природа“ от учениците от II „г“ клас с класен ръководител Тонка Маринова. Малките природолюбители завършиха заниманието с поднасянето на чаша билков чай за всеки участник. Във вторник бе организирано и тематично литературно четене за вторите класове. Предстои в края на седмицата драматизация „Пролет иде“ в изпълнение на ученици от II „в“ клас с класен ръководител Анна Христова.

Третите класове подготвят за 23 март музикално-поетична изява със стихове на Кирил Христов и песни, посветени на пролетта. Млади художници участват и в училищния конкурс за пролетна рисунка „Христина Бюйлекова“, организиран от Пламен Михалев, учител по изобразително изкуство.

Атмосферата в ОУ „Кирил Христов“ през цялата седмица е празнична, за което допринася и специално подготвената от всеки клас тематична украса. Настроението на екипа, ръководен от директора Господин Балъкчиев е усмихнато и приповдигнато, а и още приятни изненади в празничната програма тепърва предстоят за възпитаниците в любимото ни учебно заведение. ОУ „Кирил Христов“ успя да се утвърди през годините не само като храм на знанието, но и като предпочитано място за занимания по интереси и за изява талантите на децата, които го чувстват като свой втори дом.

Таня Николова