Първи международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан и село Средно градище

Очакват се над 20000 участници

На 17,18 и 19 юни 2022 г. в град Чирпан и село Средно градище ще се проведе първият Международен фестивал на лавандулата“. Това съобщи на брифинг кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов, основен организатор на събитието. Подробности споделиха още най-големият производител, преработвател и износител на лавандулово масло и дългогодишен спонсор на феста Стефан Иванов, председателката на местната инициативна група Деляна Николова, председателят на Общинския съвет Иван Станчев и кметският наместник в Средно градище Димо Савов.

Амбицията на организаторите е Фестивалът на лавандулата да достигне и надмине славата и ползата на многогодишния Фестивал на розата в Казанлък.

Откриването му ще стане в Чирпан с дефиле на участниците и гостите в събитието. Програмата включва базар на продукти от лавандула, международен фотографски пленер, фолклорни надпявания, технопарти, детски пленер и работилнички, три големи артинсталации. На гостите ще им се предостави възможност да участват в зажънване. Специално за случая Държавна опера Стара Загора ще представи постановката си „ Усещане за жена с дъх на лавандула“ по музика на Стинг. 

Втория ден център на проявите става село Средно градище. Тук местните хора и очакваните хиляди гости , освен атрактивния базар с биопродукти – предимно от лавандула, ще имат възможността да присъстват на концерт на водещ сръбски състав от Ниш, на двама известни попизпълнители, представяне на най-добрия DJ и на любим комик. Подготвя се програма и за село Спасово, където засега лавандуловите насаждения са най-много.

На третия ден фестът „ще затворят“ Канарите.

За посещение на възможно най-много културни институции в Чирпан, посетителите ще получават ваучер за лавандулова награда, осигурена от Стефан Иванов. Ще има и томбола с големи награди и още много приятни изненади.

Преди фестивала- на 15,16 и 17 юни 2022 г. ще се проведе туристически форум с домакин “Мидалидаре Естейт” – с. Могилово, Той ще бъде в три панела: В първия ще се представи Община Чирпан; във втория – всички общини, които участват в Регионалната асоциация и в третия – представяне на гостите. Засега участие са заявили представители от Индия, Китай, Сърбия, Турция, Беларус. Има запитвания от Иран и Ирак.  

Meждународният лавандулов фестивал е патентован официално на 6 декември 2021 г. Той не противоречи и не пречи за реализиране на целите и идеите на Националния фестивал на лавандулата, каквито критики са отправени към Община Чирпан, заяви г-н Крачолов .- Освен това бизнесът, производителите и културните институти в общината подкрепят нашата нова инициатива, която е част от моята програма за четиригодишно управление на общината и 10-годишния Интегриран план за развитие на Чирпан“, каза кметът.

Идеята за организиране и провеждане на фестивал на лавандулата се е родила след посещение на 15-членна делегация от чирпански активисти в Унгария, каза Деляна Николова, председател на местната инициативна група.

В групата беше включен и Кольо Тодоров, тогавашен кметски наместник в Средно градище – селото, където живея и аз с моето семейство. След пътуването споделих появилите се у нас емоции с г-н Стефан Иванов като най-крупен лавандулопроизводител, преработвател и износител и той веднага ни подкрепи”- сподели г-жа Николова.

През 2014 г. Диляна Николова ме покани да стане спонсор на фестивал на лавандулата. Прегърнах идеята с две ръце и оттогава този фестивал е финансиран на 100% само със средства лично мои и на дружеството, което управлявам – каза Стефан Иванов.- Празникът е на всички и трябва да се надгражда, а това няма как да стане без помощта на общината“.

Росица Ранчева