На 21 февруари е Международен ден на екскурзовода

Международният ден на екскурзовода се отбелязва на 21 февруари. Датата е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите, като първото издание е през 1990 г. Тогава участие вземат 15 държави. В наши дни на все повече места по света се отбелязва Денят на екскурзовода. Професията е любопитна, желана, модерна и е добра инвестиция. Развива общата култура и създава нови умения. Тя дава възможност да се надгражда, защото в тази дейност винаги има какво още да се учи. Екскурзоводът не може да бъде случаен човек, който просто знае чужд език. Той е ерудирана и широко скроена личност. Затова са нужни добра подготовка, езикови умения за организация и общуване с хората.Екскурзоводът трябва добре да познава историята и географията на страната. Той има най-тесен контакт с туристите. Качеството на работата им е с пряко отношение към създаването на устойчив интерес към България.

Своя професионален празник Съюз на екскурзоводите в България/Union of Bulgarian Tour Guides ще отбележи с безплатна пешеходна обиколка на български език за гостите и жителите на градовете София и Варна.

Във #Варна екскурзоводите ще представят нов пешеходен маршрут с началоТуристически информационен център и край Щаб на Военноморските сили. #VISITVarna #Varna2022

Екскурзоводите ще представят в какво се изразява професията на професионален екскурзовод, като проведат безплатна пешеходна обиколка на български език за гостите и жителите на град София.

В София екскурзоводите от Съюза на екскурзоводите в България ще представят нов пешеходен туристически маршрут.

Начало на тура: 11.00 часа пред Паметника на патриарх Евтимий

Край на тура: 12.30 часа пред Съдебната палата.

Екскурзоводската дейност е от изключително значение за утвърждаването на България като атрактивна и конкурентна дестинация.

Екскурзоводите са лицето на българския туризъм и от тяхното активно участие зависи впечатлението на гостите не само от конкретния туристически обект, но и от страната ни като цяло.

Честит празник на екскурзоводите с пожелание за вдъхновение и щастливи туристи!