Млади журналисти правят празничен вестник в Стара Загора

В Стара Загора започна първият по рода си мастер клас за ученици по проект „Младите в атака“. Той е част от уникална младежка програма, която цели повишаване на класическите и дигиталните медийни умения. Инициативата включва три мастер класа с теоретическа и практическа част. Осъществява се в партньорство между „Национална бизнес поща” ЕООД, сайта nbp.bg, Фондация “Постижения”, с подкрепата на Община Стара Загора, Обществен посредник към Община Стара Загора, РИМ-Стара Загора.

„Вярвам, че пред мен стоят и бъдещи журналисти. Проектът има за цел да разчупи стереотипа и пред погледа на младите хора да видим как изглежда Националният празник – 3 март, Денят на Светите братя Кирил и Методий – 24 май, и любимият за всички ни 5 октомври – Ден на Стара Загора“, приветства участниците в медийния форум зам.-кметът Милена Желева. Тя пожела успех на всички, които ще се включат в това приключение.

Участници в програмата са представители на Клуб „Млад журналист“ към ЦПЛР с ръководител Розалина Карамалакова, МОС с председател Христо Гидиков, Гергана Желева, кмет на Млада Загора, младият омбудсман Анна-Мария Богданова и зам.-младият омбудсман Мелиса Халил, Клуб на младите журналисти към Второ основно училище „П. Р. Славейков“ с ръководител Неда Русева, ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан”, изкушени от журналистиката и творческото писане, с ръководители Петя Глътникова и Радка Радева.

Първата лекция на тема „Журналистика и етика” представи днес Петър Драгиев, 20 години главен редактор на „Национална бизнес поща”, а сега управител на книгоиздателско дружество „Новите строители БГ”.

Бъдещите автори на статии сформираха екипи, които имаха за цел да изработят тематичен макет на 8-странично издание „Празнична поща“, посветено на Националния празник – 3 март.

По проекта е предвидено изработване на медийни продукти под ръководството на ментори – действащи журналисти и пиар експерти. В следващите два мастер класа и предвидената финална конференция младите хора ще имат възможност да чуят лекции на авторитетни професионалисти. По проект „Младите в атака” са планирани и практически журналистически задания.

Павлина Дудева