Окрупняват университети у нас. Държавните намаляват от 38 на 16

Кабинетът подготвя мащабно окрупняване на държавните висши училища в България, съобщава OFFNews. Изданието разполага с информация, че ректори са били викани при министъра на образованието, от когото са научили за плана. Всички те управляват базирани в София висши училища и университети.

От Министерството на образованието потвърдиха, че са водени разговори с ректори за обединения, без да навлязат в подробности.

Водени са предварителни разговори. Официалните разговори ще бъдат водени със Съвета на ректорите. В края на февруари предстои заседание на Съвета на ректорите, на което министърът ще изложи концепцията си за промени“, посочват от МОН.

Независимо от уточнението, ректорите са останали с впечатление, че каквато и да е реакцията им, министър Николай Денков ще изпълни намерението си.

Срещите се провеждат без обществено обсъждане, без никаква публичност. По информация на OFFNews министърът е поискал ректорите да пазят мълчание за определено време, което те са направили. Миналия четвъртък той е представил концепцията си пред депутати от управляващата коалиция в Комисията по образование в Народното събрание. Единствено от БСП са възразили.

Висшите училища в България са 52. От тях 38 са държавни. Останалите са частни и те не са включени в плана. По информация на OFFNews той предвижда намаляване на броя на държавните ВУ от 38 на 16. Този план не е разписан черно на бяло. Според източник на OFFNews се запазва самостоятелността на:

– Софийския университет;

– Пловдивския университет;

– Шуменския университет;

– Тракийския университет в Стара Загора;

– Югозападния университет в Благоевград;

– Великотърновския университет;

– Аграрния университет в Пловдив;

– Военната академия „Г. С. Раковски“ в София;

– Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна;

– Националния военен университет във Велико Търново;

– Академията на МВР;

– Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.

Оттам нататък се предвижда създаването на следните мегаструктури:

– Национален технически университет, който включва сегашните технически университет в София, Варна, Габрово и Русенския университет.

– Единен икономически университет, който да включва УНСС, Икономически университет – Варна и Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов;

– Единен политехнически университет, който да включва: Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Минно-геоложкия университет (МГУ), Лесотехническия университет (ЛТУ), Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, Висшето училище по телекомуникации и пощи в София;

– Университет по изкуствата, под чиято „шапка“ да са НАТФИЗ, Националната музикална академия, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националната спортна академия;

– Медицински университет, който да обедини сегашните четири в София, Пловдив, Плевен и Варна.

По закон обединяване на университети може да се случи единствено доброволно, по волята на самите академични общности. Законът за висшето образование изисква да има решение на Общите събрания на съответните висши училища. Общото събрание включва преподаватели, студенти и администрация. Ако министърът иска да наложи подобно окрупняване против волята им, или трябва да наруши закона, или той да бъде променен и да позволи подобна намеса.

МОН ще внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование след необходимото обсъждане с всички заинтересовани страни, вкл. с коалиционните партньори и Съвета на ректорите“, изтъкват от МОН.

На въпрос има ли разработен стратегически анализ относно евентуалните бъдещи ползи от окрупняване на системата на висшите училища в България отговорът на ведомството на акад. Денков е уклончив.

Има редица анализи, правени през годините, които показват, че би имало полза от обединяване на висшите училища под различни форми. Именно въз основа на тези анализи тази възможност е залегнала в Стратегията за развитие на висшето образование“, твърдят от образователното министерство.