Нови национални отличия за преподавателя Владимир Илиев и негови възпитаници

За четвърта поредна година ученици, подготвени от Владимир Илиев, са сред призьорите на Националния конкурс „Моето училище е най-хубавото“. До миналата година Владимир Илиев е ръководител на направление „ИКТ“ във Второ ОУ, а в настоящата е старши учител в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора. През годините той сформира извънкласни клубове по фотография, изобразително изкуство, филмово и театрално изкуство, литература и информационни технологии. Отличията под негово ръководство са близо 200 на брой.

 • Г-н Илиев, разкажете ни повече за спечелилата фотография.
 • Автор на фотографията е Дара Христова (VI клас), а на кадъра са запечатани нейни съученички, сред които Никол Добарова – миналогодишната голяма победителка в конкурса. Помагал съм за преместването на библиотеката във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ и докато четях книжки се запознах с внушителна колекция от стари томове. У мен възникна идеята да подредим тези книги като трон, като символ на това как знанието е здравият фундамент на човешкия успех.
 • Как подготвяте ученици в областта на фотографията?
 • Съзнавам, че в наши дни начинът на мислене и на учене е много различен от този, в който съм израснал аз. Визуалното онагледяване е изместило текста като предпочитано средство за учене и забавление. През годините имах общи проекти с национални телевизии и организации и по трудния начин, самоук, научих много в тази област. След това реших да въдворя и ученици в света на тези изкуства и съвсем очаквано, това провокира траен интерес. Закупих си една скъпа полупрофесионална камера, с която можеха да се правят висококачествени видеа и фотографии и при всеки удобен случай я поверявах в ръцете на деца. Това е голямо забавление за тях и те се радват много на резултатите от своите плахи в началото опити. Максимата, която спазвам е, че уменията се формират чрез опита, заради което мотивирам учениците да правят голям брой снимки и да търсят различни композиции и ракурси. Не на последно място, важно е целият процес да бъде интересен и забавен.
 • Какви са резултатите от клубът по фотография, който ръководите?
 • През годините са спечелени почти всички конкурси по фотография за ученическо творчество. Общият брой отличия е 30. През последната година най-успешен беше Николай Златанов, ученик от ППМГ „Гео Милев“, който спечели първо място на III Национален дигитален фотоконкурс за любителска снимка „Миг от лятото“ – Бургас, първо място на II Национален ученически конкурс „Ваканция с книга“ – София, второ място на Национален фотоконкурс „Моето различно, щуро лято“ – Разград и трето място на IV Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“ – Стара Загора.
 • Кой е организатор на фотоконкурса „Моето училище е най-хубавото“?
 • Организатор е Националното издателство за образование и наука „Аз-буки“, под патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. Ежеседмичника „Аз-Буки“, който публикува отличените творби (по една за всеки месец), е първоприемник на първото официално издание на Министерството на просвещението – „Училищен преглед“ – 1896 г. Най-хубавата награда за учениците е, че се издава книжен календар от МОН, на чиито страници са отпечатани фотографиите. В тазгодишното издание участват над 270 снимки на ученици от I до XII клас от България и чужбина.
  Жури са: проф. д-р Станислав Семерджиев – ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионните висши училища; ин. Цветанка Апостолова – директор на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография; фоторепортерът Олег Попов – единственият българин, участвал в мениджърския екип на Агенция „Ройтерс“ и д-р Адриана Любенова – преподавател по иконопис в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
 • Откъде произлиза интереса Ви към изкуствата?
 • Помня, че още в детската градина не можех да се откъсна от белите листи, рисувайки на тях с часове. В основното си образование бях в музикална паралелка с пиано в СУ „Антим I“ – Казанлък, а в гимназиален етап продължих в мениджмънт паралелка. В тези години нямаше особени възможности за безплатни курсове, затова истински бум в своето развитие претърпях в студентските си години, когато бях редовен посетител на отдел „Изкуства“ във Велико Търново, а след това и в световната библиотека, популярна като Интернет. Понякога си мисля, че лишенията и копнежът за информация са формирали знанието като ценност в мен. В наши дни информацията е лесно достъпна онлайн и нейната стойност е някак обезценена. Лесно се бърка безплатното с това, което не струва и пет пари.
 • Каква е тайната на успеха?
 • Да се раздаваш докрай. Учениците го усещат. Те могат лесно да разпознаят кога един учител е там само защото му плащат за това. С времето успявам да спечеля доверието на учениците, уважават знанията, които им преподавам и ценностите, които възпитавам. Вярвам, че това е правилният начин, а не позицията на респект, базиран на заплахи и страх. Уви срещал съм и такива „учители“. Участието в моите извънкласни и извънучилищни занимания са винаги на доброволни начала. Децата идват не защото са длъжни, а защото им харесва. Това са близо 300 часа годишно, които не са по проекти и програми и за които не получавам възнаграждение.
 • Какво ще пожелаете на учениците си?
 • Да откриват полезното в приятното и приятното в полезното. Парадоксално е, че медиите са пълни с истории за преуспели хора на изкуството, но на тези часове в училище не се гледа сериозно, може би тъкмо защото са приятни и разтоварващи за децата, които са във възрастта, в която фантазията им е най-необременена и развинтена. Харесвам думите на Пабло Пикасо: „Всяко дете е творец. Въпросът е как да останем творци, щом пораснем.“

Владимир Илиев,  е Национален победител в категория „STEАM AMBASSADOR“ в Петото издание на Националния конкурс за STEM науки в България. Лауреатите бяха обявени в края на месец януари 2021 г., като участие взеха 124 учителя от България. Изявата цели популяризирането на учители реализирали иновативни практики в областта на STEM (Science, Technology, Engineering, Math – наука, технология, инженерство и математика). Предстои научната разработка на г-н Илиев да бъде публикувана в списание „STEM“.

Държавната агенция за закрила на детето връчи за четвърти път Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ на 6 декември 2021 г. В категория „Значима иновация“ с плакет бе отличен Владимир Илиев, старши учител по информатика и ръководител на Клуб „Седмото изкуство“ към Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Стара Загора.

При изключителен интерес за отличието „Аз гарантирам щастливо детство“ бяха подадени над 200 номинации от цялата страна в четирите категории – „Значима иновация“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Устойчиво Развитие“.

Основният критерий, по който се присъжда ежегодното отличие е приноса в грижата за ученици и дейностите и инициативите, които създават условия за тяхното пълноценно развитие. Целта на инициативата е да стимулира осигуряването на високо качество на живот на подрастващите, в това число и удовлетвореност на родителите, чрез реализирането на дейности в съответствие с установените стандарти, правила и процедури, и принос към създаването на нови възможности за пълноценно развитие на децата.

„Вярвам, че гарантирането на щастливо детство за всяко дете, е общата ни цел. Всички номинирани са хора, отдали се на голямата кауза „Децата“. Това са хора, които са до тях във всеки един момент, когато децата имат нужда от тях, които се радват, растат и откриват нови неща, заедно с тях. Убедена съм, че догодина номинираните ще са още повече, защото добрия пример е заразителен“, това каза д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД, по време на церемонията.