Проф. д-р Светла Димитрова: „РЕМО „Етър“ не е само пазител на традиционните занаяти, а обучител и медиатор“

Как Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово преодоля трудностите, причинени от Ковид-пандемията, споделя  пред DNEWS директорът на институцията проф. д-р Светла Димитрова:

„Правихме всичко, за да измисляме интересни инициативи и да върнем посетителите в музея, да не се страхуват да идват при нас – споделя проф. Димитрова. – Другият ни сюжет беше свързан със занаятчиите, защото тези хора, които работят при нас, не могат да се издържат, ако няма туристи. Ние направихме няколко проекта, с които ги подпомогнахме. Направихме по-популярни и занаятчиите от страната, като организирахме срещата „Добра  среща, добри наплати”, която за мен беше много интересна. Те правеха демонстрации и продаваха своите изделия. През есента направихме реверанс и към хората, които работят с ръцете си, но не са занаятчии. Поканихме, тези, които могат да плетат – с въжета, повет, вълна, памук, ракита, конски косми…  Ние можем да сме си полезни – музеят да привлича посетители, те да продават и така нататък.

През годината музеят направи стъпка напред в още една посока – научната дейност. Научната дейност в музея се разраства и вече има двама доктори, освен директора, която е професор. На още един докторант му предстои да защити тази година. Музеят привлича все повече млади хора с амбиции да се развиват в науката. Повишава се експертността на хората, които работят в музея“.

Какви са идеите и нагласите за 2022 г.?

„Ако всичко с изпълнението на проекта по реконструкция и модернизация на музея върви както трябва, през есента на тази година ще се състои традиционният панаир на народните художествени занаяти с акцент в международното участие и състезание по куюмджийство. Екипът замисля провеждането на международна научна конференция за занаятчийството и връзката му със сувенирната индустрия. Традиционно, с нови инициативи, ще се проведат и възтановки на различни обичаи и празници. За приключването на проекта се предвижда заключително събитие, за да видят хората какво е свършено през тези две години.

„Етър”-а се ползва с голям авторитет в международната фондация „Микеланджело” с акцент върху занаятчийството, в която членуват занаятчии на изключително високо ниво. В края на април ще има голямо изложение във Венеция „Хомо Фабер”. Подборът на занаятчиите, които ще участват там, е направен от експертите на музея и определения от музея посланик Росина Пенчева. Това сътрудничество е много ползотворно защото дава възможност на занаятчиите да станат по популярни. Благодарение на членството на Габрово в креативните градове към ЮНЕСКО, музеят посочи занаятчии, които да участват в различни изложения. Например български книговезец участва в голямо изложение в Корея. Така музеят има роля не само на пазител, а се явява медиатор между занаятите, творците и потребителите.

Имаме амбицията да бъдем и обучител – добавя още проф. Светла Димитрова – Така ще надхвърлим тесните рамки на разбирането за музей, който само пази наследството.

Една от работилниците в музея, обаче е празна, защото няма желаещи. Но самата история на работилниците в „Етъра” показва, че през годините те са се развивали и трансформирали.  Въпросът за връзката междуЮнеско, музеят посочи занаятчии, които да участват в различни изложения и например български книговезец участва в голямо изложение в Корея. Така музеят има роля не само на пазител, а се явява медиатор между занаятите, творците и потребителите.

Имаме амбицията да бъдем и обучител – добавя още проф. д-р Светла Димитрова. – Така ще надхвърлим тесните рамки на разбирането за музей, който само пази наследството”.

Една от работилниците в музея, обаче е празна, защото няма желаещи. Историята на работилниците в „Етъра” показва, че през годините те са се развивали и трансформирали.  Въпросът за връзката между традиционните занаяти и съвременния дизайн е много важен, за да могат хората да купуват неща, които са произведени по традиционен начин, но задоволяват вкусовете на съвременния човек. В Европа средната класа притежава достатъчно средства, за да купува ръчно произведени изделия, които обаче са качествени и естетически. И това дава възможност на много хора да се препитават“, заключава проф. Светла Димитрова.

PS: Интервюто е отпечатано със съкращения.

 

Източник: