Днес почитаме жертвите на комунизма

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Този ден на позора на комунистите е определен като такъв с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета „Борисов“ по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов по идея на политическия емигрант, общественик и филантроп Дими Паница..

Денят не е избран случайно. Както знаем от историята, в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година така нареченият Народен съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати от 25-то Народно събрание, министри, генерали, полковници, банкери. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Според статистиката са издадени общо над 10 000 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души – цвета на нацията ни. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси, скалъпени от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Тази година се навършват 77 години от този печален за България ден!

Поклон пред паметта на жертвите!