31 януари е Международен ден на бижутера

На 31 януари се отбелязва Международният ден на бижутера. Професионален празник празнуват майсторите, които правят живота по-красив.

Професията бижутер се нарежда сред най-древните, защото от незапомнени времена хората обичат да се кичат с красиви украшения. И до ден днешен , произведенията на майсторите от онова време поразяват с красота и изящество, а традициите, чиито основи са положени от няколко поколения ювелири, продължават да се спазват и от съвременните бижутери, за които златото, среброто и диамантите не са знак за разкош, а просто работа -всекидневно занимание.

Историята на бижутата е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити.

Първите такива прадедите ни са изработвали от материали, лесни за обработка- раковини, колиета от кучешки зъби, камъни или кожа. Най-богатите и пищни декорации са принадлежали на племенния лидер.

За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни . Ето някои любопитни факти от историята на бижутата и тяхната символика:

Най-старото намерено бижу са 100 000 годишни маниста, изработени от черупка на мида.

Венецианските майстори на стъкло на остров Мурано /Венеция/ произвеждат кристално стъкло, емайлирано стъкло, стъкло със златни нишки, от които майсторят невероятни бижута. Венецианските стъклени огърлици са били търсени още през 1200 г. и още се правят и днес.

Годежните пръстени се появяват през 1477 г. когато за първи път се популяризират от брака на Максимилиан І с Мери Боргундска.

През ІІ в. пр. Хр. младоженките в Рим получавали два пръстена – златен, с който се появявали пред обществото и железен, с който изпълнявали домакинските си задължения.

Съществува легенда, че Клеопатра разтваря скъпа перла в супа, след което я изпива, за да спечели облог с Марк Антоний и да му докаже любовта си към него.

Диамантът е най-твърдото природно естествено вещество. Той е също така най-добър проводник на топлина и има най-високата точка на топене. Освен това притежава и най-голям показател на пречупване на светлината в сравнение с всички други минерали.

Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута. През годините бижутата са означавали определен социален статус. В древен Рим само знатните хора са можели да носят пръстен.

В африканската култура големите обици са символ на мъжественост , сила и статус.

Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години. Почти по същото време в Китай започнала изработката на бижута, но не станала разпространена докато будизмът не започнал да печели популярност преди около 2000 г. Китайците предпочитали среброто пред златото за изработка на бижута и то в комбинация с нефрит. Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че е дарявал носещия го със сила и красота. Нефритът е наричан още „камъкът на рая“.

Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им. В символичния език на бижутерите, сапфир, инструктиран в сватбен пръстен, означава брачно щастие.

Най-скъпото бижу, изработено за филм е 134 каратова диамантена огърлица, носена от Никол Кидман в Молен Руж. Направена е от Стефано Кантури с 1308 диаманта. Тя струва 1 млн долара.

Като цяло, фантазията на майсторите бижутери е безгранична, а произведенията им -празник на очите.