Малковерейци издигнаха храма си „Св.мчк Трифон“

На първия ден на февруари православната църква почита деня на Свети мъченик Трифон – един от войните, дали живота си в името на Христа и един от най-изявените светци лечители. Този ден от 20 и повече години е и празник на старозагорското село Малка Верея. В годините назад тук големи тържества са ставали. Хората избираха и цар Трифон, който да следи спазват ли те традициите, добра ли е реколтата, пълни ли са бъчвите с най-хубавото вино от този край, синжирлия ли е ракията…

За съжаление и тази година коварният Ковид попречи да се спази традицията. Затова пък храмът, който носи името на Св. мчк Трифон в груб строеж е вече завършен. Сега се събират средства за външно саниране и вътрешно измазване. Намеренията са, ако всичко върви по план, на есен да започне иконописването.

Първият централен купол е напълно завършен. Достига 9 метра височина. Предстои да се вдигне и вторият купол, който ще е за камбанарията. Той ще се извиси на височина 13.5 м. Очакваме времето да се оправи, да вкараме кран и да можем да го вдигнем, коментира Христо Баев, председател на настоятелството на НЧ „Св.св. Кирил и Методий“ и член на църковното настоятелство. . – Чакаме с нетърпение Община Стара Загора да си изпълни дадената дума и да направи пътят до храма, който е не повече от 300 метра черен път. Когато е кално не можем да вкараме техника. Ако времето беше дало ръка, щяхме да вдигнем и вторият купол и да закачим камбаната. Барем тя да зазвъни на празника, но…и това ще стане!“

Ще се използва старата камбана, която е закупена от малковерейци още преди години. Гласът й е много хубав и се чува в цяло село.

Градежът на храма започва на 4 юни 2016 г. с наета фирма. Оказва се обаче, че не могат да се събират толкова бързо необходимите средства и се отказват от външни строители. Повикват на помощ неволята и се захващат сами, на бригадни начала, по стопански начин да градят.

Реално от 2018 г. се работи усърдно по църквата, уточнява Христо Баев . Работи се главно през почивните дни. Майсторите са само малковерейци. Това са мъже, които сами са си правили и поддържали къщите си. Основните „бригадири“ са кметът Дончо Брайков, Костадин Димитров, Иван Стоянов, Георги Георгиев, Георги Грудев, Кирил Кирилов, Митьо Матев, Димитър Баев и Христо Баев, Иван Колев и др.. Доста хора са ни давали материали. Много от тях желаят да останат анонимни, но всички са регистрирани в Книгата за дарения. На всеки дарител се издава Свидетелство за дарение. Води се пълна отчетност на събраните средства. Досега те са 60 000 лв., които са вложени за грубия строеж .

Покритието на куполите е със специална ламарина – внос от Украйна и има 50 години гаранция, че няма да се измени цветът й.

Благодаря на всички дарители, които помогнаха с финансови средства, с материали, с молитви да напредне това божие дело. Специална благодарност на инж. Александър Палешудски, , на проф. Иван Станков, на Диан Димитров, на Стоян Димитров. на семейство Чакалови, които помогнаха с тухлен материал, на арх. Иван Иванов, на когото е архитектурният проект , който все още не е платен. Председател на настоятелството е отец Илия Тенев. Много трудно се строи в наше време църква. Но всеки дава според възможностите си“, коментира младият сърцат общественик.

В Малка Верея живеят над 1000 души. Само децата под 18 години, които са регистрирани в селото са близо 100.

Празникът на селото утре– 1 февруари Денят на Св. Трифон – ще се отбележи в тесен кръг и при спазване на всички противоепидемични изисквания. В двора на храма ще се отслужи водосвет. Там преди две години хората са посадили четири лозички, които вървят добре. Ще се спази традицията, да се полеят с червено вино. Малко хора ще се съберат в двора на досегашния цар Трифон – Христо Баев, който „служебно“ печели както миналия мандат, така и този, да е още една година цар.

Росица Ранчева