„Зимни разкази“ – елегантен камерен концерт от цикъла „Музика без граници“

Елегантен концерт с камерна музика изпълниха в събота /29 януари/ вечер в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ сопраното Елена Мишинова и пианистът Мирослав Георгиев.

В „Зимни разкази“ прозвучаха красиви и изящни песни от Винценцо Белини, виртуозни клавирни пиеси на Дебюси и Лист, както и песни от Джузепе Верди.

Програмата, съставена от младите артисти, бе в размер на един астрономически час, но наситена с много емоция и красота. Елена Мишинова, артист-хорист в Държавна опера-Стара Загора е вече с немалко солистични изяви, с които проявява своята амбиция да се доказва самостоятелно. Потвърждава го и с този концерт и показва, че е на прав път, по който върви уверено. Последно я видяхме на сцената на Операта като Оскар в „Бал с маски“ – една динамична и ярка роля, която се запомня. Избраните от Елена песни в концерта разкриват богатството на човешкия глас, който слиза и се качва по неизбродени пътеки – такова е естеството на камерната музика, тя не е за „свободна консумация“ и от изпълнителя, и от зрителя – нужно е пределно внимание, концентрация и тотално отдаване.

Три бяха пиесите, които изпълни Мирослав Георгиев – „Лунна светлина“ на Дебюси, много позната, неговата „Арабеската“ и „Мефисто Валс №1“ от Лист , по-малко познати на публиката. Изящен като пианист, много емоционален, със съвършена техника, Мирослав Георгиев е корепетитор в Държавна опера-Стара Загора, но иначе много повече от акомпанятор. Той е силен самостоятелен артист, а и много добър диригент /камерната опера“Двамата свенливци“/.

Малобройната група зрители бе особено сърдечна към изпълнителите и ги награди с възторжени аплодисменти. Цикълът „Музика без граници“ се обогати с още един прекрасен  камерен концерт – „Зимни разкази“ на Елена Мишинова и Мирослав Георгиев.

ЕЛЕНА МИШИНОВА завършва Национално Училище за музикални и сценични изкуства „Проф. П. Владигеров“ гр. Бургас, със специалност класическо пеене през 2013г.  Дипломира се през 2017 г. в НМА „Проф. П. Владигеров“ София със специалност класическо пеене при проф. Д-р Мария Белчева. Магистратурата си завършва през 2018г в НМА „Проф. П. Владигеров“ София със специалност вокална педагогика при проф. Д-р Мария Белчева. Още като студент участва в концерти и спектакли с Академичен симфоничен оркестър, Симфониета Враца, Симфоничен оркестър Пазарджик, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Бургас, Държавна опера Русе. Работи като артист-солист в Държавна опера Русе през сезон 2018/19 г., където изиграва ролите: Адина от операта „Любовен еликсир“- Доницети, Мюзета от операта „Бохеми“- Пучини, Лиза от оперетата „Графиня Марица“- Калман. От 2019 г. е в състава на Държавна опера Стара Загора като артист- хорист.  В репертоара и са ролите: Оскар от операта „Бал с маски“- Верди ,Джеси от операта „Махагони“- Куртвайл, Фраскита от операта „Кармен“- Бизе, Меда от операта „Траян в Тракия“- Катели. Печели:  първа награда от Пети международен конкурс “Art Stars” Звезди на изкуството град Варна през 2019, първа, специална награда и стипендия от конкурс за българска музика „Върбан Върбанов“ през 2012г., втора награда от конкурс за немска и австрийска музика гр. Бургас през 2013г., втора награда от конкурс „Романсиада“ през 2016г., първа награда от конкурс „Art Stars Звезди на изкуството“ гр. Варна през 2019г.

МИРОСЛАВ ГЕОРГИЕВ завършва Национална Музикална Академия „Проф. П. Владигеров” със специалност пиано, степен магистър, в класа на проф. Даниела Андонова, и специалност дирижиране в класа на проф. Ивайло Кринчев. През 2005 г. завършва и втора магистърска степен по пиано в Университета на Южна Флорида, САЩ. Благодарение на многобройните му контакти с артисти както от източната, така и от западната школа, Мирослав Георгиев получава задълбочени, комплексни познания по клавирна техника и интерпретация. В допълнение към това, значителният му опит в най-различни сфери на музиката (камерна музика, оркестрово дирижиране, съпровод и корепетиция, пеене и дори поп музика) му дава универсален поглед и разбиране на практически всички музикални епохи и стилове.

Мирослав Георгиев е носител на награди от национални и международни конкурси, между тях: „Албер Русел” – София, „Карл Филч” – Сибиу, „Димитър Ненов” – Разград и др. Активната му концертна дейност в последните години включва рецитали, концерти, записи и участия във фестивали в България, Австрия, Франция, Люксембург, САЩ и Бразилия, както като солист така и като участник в камерни състави, а също и като диригент. През 2002 г.  Мирослав Георгиев изнася рецитал в къща-музей Дебюси, в Париж, като част от наградата за най-добро изпълнение на френска пиеса на конкурса „Албер Русел”. Работата му като солист, камерен музикант и корепетитор на най-различни инструменти и гласове заслужва признанието и възхитата както на публиката, така и на критика в Европа, САЩ и Бразилия.

Мирослав Георгиев прави дебюта си като диригент на голяма сцена през 2020 г. с представянето на камерните опери „Любов” и „Ревност” от Албена Врачанска на фестивала „Софийски музикални седмици”.

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров