Нова акция за набиране на средства за откупуване на къщата на Георги Данчов-Зографина обявяват в Чирпан

Нова акция ще бъде обявена за събиране на средства за откупуване на родния дом на известния ни възрожденец Георги Данчов-Зографина /1846-1908/, каза  председателят на Общинския съвет в Чирпан Иван Станчев. По време на първата акция, която продължи година и приключи на 31 декември 2021 г., са събрани близо 30 000 лева, а са необходими още 60 000 лв.
Акцията беше обявена по предложение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов, припомни Иван Станчев.
След промените през 1992 г. родният дом на Зографина се оказва собственост на далечна негова родственица. Оттогава до днес той е препродаван няколко пъти, дълго време е бил кръчма, която по ирония на съдбата се нарича „Зограф“, а по-късно и „Колелото“. Последният собственик иска 90 000 лева за родния дом на прочутия чирпанлия.
От общината възнамеряват да предоставят дома на Зографина на Историческия музей в града. „Разполагаме с оригиналния макет на къщата, готови сме да подредим експозиция“, каза Нанси Маринова, директор на музея. По думите й този дом е ценно историческо свидетелство. В него Левски е основал на 24 май 1869 г. местния революционен комитет, а домакинът му е станал негов председател.
Има много български художници, които са рисували Васил Левски, но само един от тях го е познавал лично – Георги Данчов-Зографина, верен другар и съратник на Апостола. Той оставя за поколенията два портрета на Васил Левски – единият е живописен, а другият – литографски. Интересно е, че има и един недовършен портрет, показва проучване на музея.
Двамата се запознават през 1869 г. в Сопотския манастир, където Георги Данчов и брат му Никола зографисват иконостаса, а Левски се отбива по комитетски дела. През следващите четири години до залавянето и смъртта на Апостола те са неразделни в обиколките из Чирпанско и Новозагорско.
Домът на Георги Данчов се превръща в средище на тайния революционен комитет. По поръка на Левски 23-годишният художник изработва таен шифър за кореспонденцията между комитетите в Тракия.
След залавянето на Левски много от съратниците му са убедени, че ще бъде откаран в Цариград и там съден. Георги Данчов предприема действия и организира четири засади на барон-Хиршовата железница по трасето към Цариград с наивната надежда да освободи Апостола. След това съдбата на художника става драматична. Заловен е и през февруари 1874 г., след едномесечно мъчително пътуване, пристига в Диарбекир на доживотно заточение. Три години по-късно успява да избяга в Русия и да се завърне като опълченец в родината по време на Освободителната война.
Сред многобройните творби на Зографина е известната литография „Свободна България“, създадена в Пловдив през 1879 година. Освен портретите на Апостола той е рисувал образите на Ботев, Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, припомниха от Историческия музей в Чирпан. Той е сред създателите на нашата светска живопис и е сред първите наши фотографи.
Бил е народен представител в три парламента, участвал е в Съединението на България. Умира на 61-годишна възраст. Неговото име днес носи Чирпанската художествена галерия.

Д-р Румяна Лечева, БТА