Тази нощ да Ви се падне от баницата здраве, любов и късмет!

2292-ма старозагорци са именици на Васильовден

На първия ден на Новата година православната църква чества две събития – Обрезание Господне и почитане паметта на Св. Василий Велики.

Празникът Обрезание припомня обрязването на младенеца Иисус на осмия ден след раждането му. Този акт се извършва от евреите като символ на завета с Бог. С този празник завършва осемдневният тържествен цикъл на Рождество Христово.

На 1 януари църквата чества и големия християнски мислител, философ и писател Св. Василий Велики (ок. 330-379). Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

Св. Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател – един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известно от неговите произведения е „Шестоднев“. През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда „Шестоднев“ на български език.

Заради примерния си живот и висока ерудиция Св. Василий Велики е почитан заедно със Св. Григорий Богослов и Св. Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След смъртта му църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник, познат по цялата българска земя. Отличава се с богата празнична обредност. Свързан е с важен повратен момент в природата – деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди.

Вечерята срещу Нова година е втората кадена вечеря. За празничната трапеза на Васильовден се коли хвъркато животно – петел, пуяк, кокошка, гъска и пр. Домакините приготвят и свинска пача от краката и главата на коледното прасе. Също така богата, както и на Бъдни вечер, тя се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва блюдо с варена свинска глава, баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството, печена пуйка, свински пържоли, мед, жито, орехи, ошав, вино и др..

След прекадяването на трапезата с въглен, поставен на керемида, най-възрастният в дома вдига високо питата, разчупва я и я раздава на всички по ред на възрастта им.

Тавата с баницата се завърта три пъти, всеки взема падналото се пред него парче с късмет. Първото парче е за Св. Богородица.

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане, който е най-характерният за Нова година. Изпълняват го момци или млади мъже. Те влизат в къщите и благославят за здраве и берекет. През деня със сурвакнички в ръце същото правят и дечурлигата.

Поверия за Нова година и Васильовден

На 31-ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.

Трапезата трябва да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички.

Ако сте от почитателите на морските дарове, се налага да се въздържате. На този празник блюдата с раци и омари са забранени, за да не върви годината назад.

Ако посрещате Нова година в чужбина, означава, че Ви очакват пътешествия и през идната.

В новогодишната нощ в джобовете на дрехите Ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави. Едно от празничните поверия гласи, че жените трябва да са облечени в най-новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Под облеклото пък да носят червено бельо – така ще им върви в любовта.

Ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината.

На Нова година и на Васильовден не се дават пари назаем, за да не излезе богатството от дома.

На 1-ви януари не се изхвърля боклукът, за да не „избяга“ късметът.

Ако някой кихне на празничната трапеза на Васильовден, е на хубаво.
Близо 2300 старозагорци празнуват имен ден на Васильовден

680 са старозагорците, носещи името Васил и 532 – Веселин. В първия ден на Новата година празнуват още Василка (275), Васила (8), Васко (49) и Васка (14). Сред имениците са още Вълчо (127), Вълко (24), Вълка (63) и петима с име Василий. На 1 януари повод за празник имат още Василен (4) и Василена (5).Дамите с име Веселина са 410, а Весела (127) са сред празнуващите.Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

Общо имениците са 2 292-ма.

На всички празнуващи – наздраве, дълъг и красив живот и крепко здраве!

Dolap.bg