Какво трябва да има на новогодишната трапеза?

Няма нищо по-хубаво от традицията. Тя ни дава поглед назад в миналото и опора за бъдещето. Можем да намерим традиции във всяко нещо, но невинаги успяваме да ги изпълним поради липса на време или понеже не сме достатъчно запознати с тях.

Най-често се следват традициите по празниците: да почистим дома, както следва традицията, да го украсим, да предложим подходящите според традицията ястия на трапезата.

Новогодишната нощ също е съпътствана с традиции, макар че във времето те все по-рядко се изпълняват и все по-малко хора ги знаят и обръщат внимание. Но тъй като не говорим за нещо невъзможно за изпълнение, нека се опитаме да я запазим и да я продължим във времето, за да могат и идните поколения да вземат нещо от миналото и да го приложат в бъдещето.

Новогодишната трапеза включва най-различни неща. Идеята е да има отрупана маса с всякакви вкусни ястия, за да може цялата Нова година да ни върви по този начин – да има изобилие.

Задължителни съставки от новогодишната трапеза са свинско месо, пуешко или пилешко месо, чесън,жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове.

Ястия на новогодишната трапеза, които обезателно трябва да присъстват са:

Баница с късмети ; Питка с паричка; Различни сушени мезета; Туршия; Торта .

В средата на празничната трапеза трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи, по възможност нови. Цялата празнична трапеза трябва да бъде много добре подредена. Обърнете внимание не само на ястията, а и на начина, по който са подредени и изглеждат.

Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян . Традицията повелява най-старият човек в къщата да завърти новогодишната баница три пъти.

След това я поставя на масата и всеки взима парчето, което в срещу него. Тази традиция се спазва в почти всяко българско семейство. Не забравяйте, че баницата се разрязва, след като е настъпила Новата година.

Ето какво трябва да знаете за етикета на новогодишната трапеза:

Изберете салфетки и покривки, които са в топли цветове – жълто, оранжево или червено. Сложете свещи, които обаче са по-ниски, за да не се нарушава визуалният контакт между хората на масата. Същото важи и за цветята и вазите.

При поднасянето на отделните ястия за Нова година трябва да има малка пауза, а не всичко да става по едно и също време. Поднасянето на следващия вид напитка трябва да стане, след като са отсервирани чашите от предишното питие. По възможност аперитивът и мезетата трябва да са поднесени на отделна масичка, но това не е задължително условие.

Ще направите много добро впечатление, ако до всяка чиния поставите малко подаръче за гостите. Може да бъде и просто листче с пожелание, късметче или листенце от здравец.

Дори и да нямате време да приготвите всички ястия, а да заложите на готови или купени от ресторант, може да отделите време да приготвите сами празничен хляб или баница с късмети – всеки би се впечатлил от подобно усилие.

Задължително охладете добре шампанското и пригответе чашите за него по-рано, за да може в първите минути на Новата година да направите наздравица с всички гости.