Годината 2021 за Старозагорската опера

Изминава поредната  успешна година за Държавна опера-Стара Загора. Година на пандемия, съпътствана с трудности, с принудително отлагане и рестартиране на работата на театъра, преосмисляне на възможностите и вдъхновена борба за запазването на доверието и здравето на публиката и на творците…Събитията се осъществяваха при пълно спазване на актуалните противоепидемични мерки и осигуряване на безопасна сертифицирана среда.
Равносметката: Държавна опера-Стара Загора реализира две световни премиери, знакови премиерни спектакли, които бяха отлагани няколко пъти заради пандемията и очаквани с нетърпение от публиката. Ръководството смело заложи на нови инициативи, завладя нови сцени, посрещна световни музиканти, оперни и балетни артисти, осъществи престижни гостувания, реализира и първото си успешно балетно турне в Германия.
Държавна опера Стара Загора – партньорска сцена за младите оперни артисти

На 26 февруари се състоя първата за 2021 година премиера на камерната опера „Двамата свенливци“ от Нино Рота, съвместна продукция на Държавна опера-Стара  Загора и Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“, която тази година отбелязва 100 години от създаването си. Енергията и таланта на младите студенти дадоха силен заряд на постановката, която веднага стана любима на публиката.
Камерната сцена и специалният проект „Музика без граници“

На 12 март в бутиковата поредица „Музика без граници“ хорът на Държавна опера-Стара Загора представи концерта „Класика и джаз“ от Великобритания с произведения на Бенджамин Бритън и Боб Чилхот. Безспорното постижение на хора с този концерт /и заради изпълнението през миналата година на „Страсти по Матея“ от Митрополит Иларион/ бе отличено от Съюза на българските музикални и танцови дейци с „Кристална лира“ за 2021 г. в категория „Хорово изкуство”.
Форматът на камерните концерти „Музика без граници“ се превърна в „запазена марка“ на Държавна опера-Стара Загора – специални мултижанрови камерни концерти, които поднасят на публиката изненадващи приятни срещи с рядко изпълнявани или напълно непознати произведения от световната музикална съкровищница. В този цикъл – като автори и изпълнители, се изявиха през годината великолепните солисти на Старозагорската опера – Русалина Мочукова /на 20 март /, Даниела Дякова /на 8 май/, Мариана Пенчева-гост /на 23 октомври/, Underground Cello Quartet – гости /30 октомври/, Емилия Иванова /20 ноември/, Ивайло Джуров в осмисления и дълго подготвян цикъл на Шуберт „Зимен сън” /4 декември, в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство/. В изисканите музикални проекти се включиха пианистите Деница Петрова, Василена Атанасова, Мануела Манолова, както и актьорите Светла Петрова, Биляна Райнова, Пламен Манасиев, поетът Йордан Пеев и др.
Фестивалът в гр.Правец  бе открит със световната премиера на спектакъла на камерната опера-алегория „Каменният пир“ на Албена Петрович-Врачанска – продължение на тенденцията за обогатяване на камерния афиш на театъра с нови или рядко поставяни камерни творби.

Балетът -класика и съвременност

Дългоочакваната премиера на балета „Спящата красавица“ се състоя на 16 април тази година, а заради огромния интерес бяха продадени и двете генерални репетиции преди спектаклите. Изключителна чест за творческия състав на постановката бе работата с такъв световноизвестен хореограф като Андрей Босов /Русия/. За първи път от над 30 години балетът се изпълни в съпровод на оркестъра на Старозагорската опера с диригент Владимир Бошнаков. Незабравимо преживяване за всички ценители на ефирното изкуство на палци.
Със спектакъла на балета „Спящата красавица” бе открит на 3 юли Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете-2021“във Велико Търново.
Трима утвърдени в чужбина български хореографи Владимир Ангелов /САЩ/, Калоян Бояджиев /Норвегия/, Христиан Бакалов /Франция/ се събраха в Стара Загора, за да сътворят с трупата на балета на Операта спектакъл – триптих, наречен „Балет без граници“. Атрактивните три части „Съвършена картина”, „Ода” и „какаФония” провокираха зрителите с нестандартни идеи, много лиричност, зрелищност, съвременни послания. Премиерата се състоя на 24 юли на сцената на  Античния  форум „Августа Траяна“.
Балетът на Старозагорската опера бе отличен в кампанията „Влез в мрежата” за неповторимото изпълнение на танца Йерусалема. Целият състав на Старозагорската опера се присъедини към световното предизвикателство с оригинално заснет видео клип, който има хиляди гледания в социалните мрежи.

Държавна опера-Стара Загора бе организатор и домакин на 8-мия Международен конкурс за оперни Диригенти  BLUE DANUBE/BELA BARTOK в периода 14-28 юни.
Опера на открито
Пет години по-късно в нова сценична адаптация с целия и блясък и пищност бе представена операта „Аида“ на стадион „Берое“ пред публика, която бе екзалтирана от видяното и чутото. В ролята на Радамес гостува италианският  тенор Дарио ди Виетри, ролята на Аида изпълни Йоана Железчева, а в ролята на Амнерис се изяви Даниела Дякова. Спектакъла дирижира Ивайло Кринчев, диригент на хора Младен Станев. Режисьор на зрелищната постановка бе Огнян Драганов.Един от безспорните върхове в творческите постижения на Държавна опера-Стара Загора тази година бе знаменитият спектакъл на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна” с участието на световния оперен ас, сръбския баритон Желко Лучич, който за първи път гостува в България. Любимецът на Метрополитън опера бе посрещнат възторжено от старозагорската публика, а спектакълът отбеляза и 30 години на оперната сцена на родната оперна дива Цветелина Василева. В ролята на Каварадоси бе тенорът Ивайло Михайлов.
Лятото бе интензивно за състава на Операта, който на 1 и 2 август в Пловдив, на Античния театър се включи в мащабната международна продукция „Властелинът на пръстените“.  В нея участваха оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора, хор „Петко Стайнов“ – Казанлък, хор „Родина“ – Стара Загора с диригент Емил Минев, хор при ДЮСОБ Маргаритки, хор при НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора с диригент Стефка Минкова, хор на момчетата – Пловдив с диригент Милка Толедова.С оригиналните сценична визия на Гендони и режисура на Георги Динев на 7 август на Античния форум-Стара Загора бе представена „Оперетна гала“ с участието на гост-солисти от Унгария, Беса Лугичи /Косово/, солистите, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Димитър Косев.
Новата дестинация на Старозагорската опера „На брега на древния Севтополис”
„Опитомяването“ на нови територии продължи тази година с красивите спектакли, които Операта реализира на специално построена сцена „На брега на древния Севтополис” на язовир  Копринка, край Казанлък с изключителното съдействие на Община Казанлък и в рамките на XVI-те „Празници в долината на тракийските царе“. Бяха представени спектакълът на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини /в ролята на Турандот – Таня Иванова, Калаф – Дарио ди Виетри, Тимур-Ивайло Джуров, Лиу-Русалина Мочукова, диригент Ивайло Кринчев/, танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов /в ролята на Демна-Анелия Димитрова, Струна-Ромина Славова, Найден-Фредерико Пинто, Старец-Ивайло Янев, Кольо-Марсело Молина/ и концертът  STING THE OPERA съвместно с Военния Биг бенд-Стара Загора. Великолепието на новата дестинация постави нови високи хоризонти за екипа на Старозагорската опера и партньорите от Община Казанлък, които предстоят да бъдат разгърнати в още по-неустоими и грандиозни музикално-сценични проекти.
Старозагорската опера от децата за децата
Малките артисти от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора стартираха новия сезон на 15 септември с премиерата на спектакъла за деца „Отмъщението на Зайчето Питър“. Следващата премиера „Мечта за Коледа” бе през месец декември. Децата от Детско-юношеската студия участват с голям успех и във всички оперни спектакли от афиша на Старозагорската опера, които по партитура имат детски хор /”Бохеми”, „Кармен”, „Турандот” и др./, както и в празничните  концерти.
Откриване на балетния сезон със световната премиера на „Сънят на Пилат”
Истински фурор в Зала 1 на НДК предизвика световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по  музиката на Маестро Стефан Димитров и хореографията на световния Василий Медведев по романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“. Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали в Зала 1 на НДК описаха спектакъла, в който участва целият състав на Старозагорската опера: балет, оркестър, хор. Диригент на спектакъла Владимир Бошнаков. В главните роли зрителите аплодираха солистите Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Клара Пферер, Томоки Ишиго, Марсело Молина. „Сънят та Пилат” бе осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.
Откриване на оперния сезон – среща на традицията и модерните технологии
На 29 октомври бе официалното откриване на новия оперен сезон със спектакъла на операта  „Атила“ от Джузепе Верди, съвместна продукция на оперния театър в Каляри, Италия и Държавна опера-Стара Загора. За постановката пристигна италианският режисьор Енрико Стинкели със своя екип – художника Салваторе Русо и мултимедия дизайнера Анджело Згаламбро. Спектакъла дирижира Якопо Сипари. Впечатляващ солистичен състав в главните роли: Юлиан Константинов, Таня Иванова, Ивайло Михайлов, Александър Крунев. Уникалните класически костюми и ефектната сценична визия, която умело съчетава традицията и новите технологии, допълниха очарованието от изпълненията на солистите, хора и оркестъра. Заслужени бурни аплаузи и зрителски възторг.
Българските виртуози от световните сцени
На 10 ноември на сцената на Старозагорската опера гостува за първи път брилянтният цигулар Светлин Русев. Симфоничният концерт под диригентството на маестро Ивайло Кринчев с участието на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора е част от цикъла „Българските виртуози от световните сцени” и бе посветен на 100 години от смъртта на великия френски композитор Камий Сен-Санс. Богата програма, която включваше едни от най-популярните и обичани от публиката шедьоври за цигулка и оркестър, зарадваха  почитателите на френската инструментална класика.
Фестивалът на оперното и балетното изкуство /26 ноември-10 декември 2021/
Тази година Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора реализираха 51-то издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство, който бе прекъснат миналата година поради пандемията. Макар и в ограничен формат, в рамките на фестивала домакините реализираха  забележителни премиери –  на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди и на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“. Отложената на два пъти премиера на операта „Бал с маски” зарадва публиката в две поредни вечери, в които главните роли бяха поверени на блестящите изпълнители: Русалина Мочукова, Йоана Железчева /Амелия/, Ивайло Михайлов, Адриан Димитру /Рикардо/, Йонуц Паску /Александър Крунев /Ренато/, Даниела Дякова, Даниела Нинева /Улрика/, Емилия Иванова, Елена Мишинова /Оскар/ и др. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Славчо Николов.
В програмата на фестивала се изявиха и съставите на Държавна опера-Варна и Балет „Арабеск“. В съпътстващата програма имаше много изложби и представяния на книги, а световноизвестният тенор Калуди Калудов показа своята първа самостоятелна изложба от графични рисунки.
За трети път в Стара Загора се проведе
Международния майсторски клас на Веселина Кацарова – с гала концерта на участниците и оркестъра на Операта бе закрит фестивала на 10 декември.
Първото балетно турне извън България
„Приказна елегантност
Балетният ансамбъл от Стара Загора омагьоса бонската публика с „Лебедово езеро“ от Чайковски” – заглавието на отзива в бонския ежедневник General Anzeiger
В самия край на годината балетът на Държавна опера-Стара Загора отбеляза поредния си успех. След пет години упорит и вдъхновен труд под ръководството на примабалерината Силвия Томова, натрупан репертоар, световни премиери, работа с много гостуващи хореографи и солисти от чужбина, трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора /част от нея/ реализира изключително успешно турне в Германия.
На 21 и 22 декември балетните артисти на Държавна опера-Стара Загора представиха  „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски на сцената на Театъра в град Бон, а на 23 декември – два спектакъла на „Лешникотрошачката“ от П.И.Чайковски. Гостуването завърши с представление на „Лебедово езеро“ на сцената на театъра в гр.Шведт. Рекламата на спектаклите на страницата на Театъра в Бон включва подробна информация за Стара Загора като забележителен културен център https://www.theater-nn.de/en/programm/schwanensee/197696 . Бляскави критики,  възторжени отзиви за представянето и бъдещи ангажименти са в потвърждение на триумфалния успех на Балета на Старозагорската опера в Германия.
Финалният щрих за годината бе белязан с паметния спектакъл на операта „Бохеми” на 16 декември с участието на великолепния украински тенор Михайло Малафи, с коледните спектакли от деца за деца и с два празнични концерта. Традиционното Коледно матине с Еделина Кънева и Орлин Горанов за втори път се реализира от Сдружение „Избери България” и Старозагорската опера на 25 декември. Концертът се излъчи още на другия ден по БНТ1. А на 31 декември от 18.00 часа за пети път на сцената на Операта се вдига „Новогодишна наздравица”. Празничният концерт е с участието на чудесните солисти, оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на знаменития диригент Емир Нуханович, със специалното участие на френския пианист и композитор Ерик Бретон.
Предаването на Старозагорската опера „Зад кулисите” по БНТ2
На 1 май 2021 година предаването на Старозагорската опера „Зад кулисите” с автор и водещ Миглена Стойчева стартира в ефира на БНТ2. Започнахме го като онлайн предаване /2019/, което поддържаше духа и по време на извънредната 2020 година и за кратко време „Зад кулисите” разшири своята аудитория у нас и по света и последва логичното търсене на още по-голяма популярност – в ефира на Българската национална телевизия. Старозагорската опера е първият български оперен театър, който има своето телевизионно предаване, което се прави изцяло от театъра и от много малък екип ентусиасти, обединени от своята любов към изкуството и професията! В рамките на 8 предавания, излъчвани всеки месец през 2021 година, зрителите на БНТ2 имаха възможността да съпреживеят трепетите около една премиера или значимо събитие от афиша на Старозагорската опера, да се срещнат отблизо с големи артисти,  както и с видимите и невидими лица на Старозагорската опера, без които нито един спектакъл не би могъл да се случи. Кратки филми, които варират от интервюта, разходки в ателиетата, представянето на различните професии и незаменимите театрални хора. И любимата рубрика с представянето на тънкостите в работата по една вариация или ария…”Зад кулисите” продължава да се излъчва и през 2022 година всяка трета събота от месеца по БНТ2.
Спектакли на Старозагорската опера се гледат в цял свят чрез платформата за изкуства и култура 7Arts.
В края на годината всички ние от Държавна опера-Стара Загора ви желаем здраве и благоденствие и ви каним в салона на Операта, защото имаме нужда от вашата любов и подкрепа в нашите вдъхновени стремления към нови и нови творчески върхове!
Красивите емоции са гарантирани!

Сийка ЛАПАЧКА – връзки с обществеността на операта