Силвия Калчева гостува на Dolap.bg + новогодишни вкусни рецепти

Силвия Калчева е авторът, фотографът и дизайнерът на всичко зад блога МамаCooLинар.

Определя себе си като тотален control freak маниак. Обича да има подробен план за всичко, да е подготвена и оборудвана за всякакви ситуации. Обича да експериментира в кухнята и има страст към десертите – и в приготвянето, и в консумирането им. За нея кулинарията е начин да се разтовари от сивото ежедневие, да покаже отношение на топлота и уважение към близките, с нещо домашно приготвено. Счита себе си за кулинар-любител, наполовина по любов, на половина по необходимост (особено след раждането на сина и).

Има страст към науката, биологията и екологията. С това и се занимава в живота отвъд страницата-блог. Притежава докторска степен по екология и академична длъжност в Тракийски университет, Стара Загора.

Оказва се, че има и много хобита (спорт, рисуване, хендмейд нещица, пътешествия) и обича да отделя време за всяко. Макар, че от както е майка не и остава много време за тях. Споделя, че с тази нова, най-значима позиция е научила много житейски уроци и се е самоусъвършенствала.

Ето какво още ни разказа:

Да си майка е толкова много неща! И наистина трябва мигом да се превърнеш в най-добрата си версия, в името на това дете. Най-вече разбрах, че да си майка означава да си силна! Дори когато си най-слаба и преуморена, дори когато самата ти имаш нужда да бъдеш обгрижвана. Трябва да отговаряш на всяка нужда, да мислиш последно за себе си, да се справяш със собствените си страхове как се справяш. Налага се да защитаваш и браниш. Дори когато не си боец по характер – да се превърнеш в такъв, в името на детето.„

Именно по време на майчинството и захранването на сина и се ражда идеята за блога.

Когато си майка, с първо дете и се сблъскаш с толкова много правила, препоръки, методи всичко изглежда сложно и плашещо“. Ако грешките и проблемите в захранването, в поколението на родителите ни e било в липсата на информация, то при нас трябва да е в наличието на много източници на информация. Много често тази информация е грешна, неактуална, заблуждаваща или дори напълно измислена. Това, заедно с желанието да приготвям домашна храната за Борил ме провокира да стартирам страница в социалните мрежи, а по-късно и собствен блог. Търсех и измислях идеи как да предложа разнообразие, вкус и визия. А за себе си търсех улеснение. Така се родиха много семейни рецепти.“

МамаCoolинар е блог, в който може да откриете рецепти за бебета, деца и възрастни. Бързи, лесни и гъвкави, наравно с графика на натоварената майка, домакиня; място от където да черпите идеи, да получите ценна информация за захранването на бебето и не на последно място, където ще може да погледнете на майчинството с голяма доза хумор.

https://mamacoolinar.bg/

https://www.facebook.com/mamacoolinar

https://www.instagram.com/mamacoolinar/

Салата айсберг със сушени кайсии

Продукти:

1 бр. айсберг

шепа рукола

5-6 бр. сушени кайсии

синьо сирене

чери домати

1 шепа печено кашу

мед

зехтин

оцет

сол

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците и ги оставете да се отцедят добре. През това време нарежете на дребно кайсиите и натрушето кашуто. В малка купичка подгответе дресинга. Смесете меда, зехтина, оцета и подправките. Накрая смесете всички съставки.

Сладко-солени бонбони

Продукти:

100 гр. орехи (смлени)

5-6 сушени смокини

125 гр. козе сирене

100 гр. крема сирене

Начин на приготвяне:

Смокините се нарязват на ситно, а сирената се намачкват в купа. Омесват се всички продукти, купата се коприва с фолио и сместа се оставя за един час в хладилник. След това с мокри ръце се оформят топчета, които се овалват в смлените ядки. Готовите топчета се съхраняват в хладилник.

Празнично руло в бутер тесто

Продукти:

За марината на месото:

1 ч.л. соев сос

1 с.л. бяло вино

2 ч.л. горчица

щипка чесън на прах

сол

мащерка

черен пипер

розмарин

За ястието:

1 лист бутер тесто (400 гр.)

1 ч.л. горчица

свинско контрафиле 500-600 гр.

3-4 гъби печурка

1 глава лук

сол

черен пипер

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Шпиковайте филето и го натрийте добре с подправки и марината. Оставете го да престои в нея, в хладилник за поне 2-3 часа. Почистете гъбите и лука и ги нарежете на дребно. Задушете лука в дълбок тиган, добавете нарязаните гъби и запържете още малко.

Овкусеното свинското и го запечатайте (запържете от всички страни), в силно сгорещена мазнина за няколко минути. Оставете го да се охлади настрани.

Разстелете стреч фолио на плота или ползвайте това от бутер тестото. Същото разстелете и намажете с горчица и разпределете отгоре гъбите и лука. Върху тях сложете контрафилето. Навийте ги на руло и изрежете излишните части. Преместете го в тавичка с хартия за печене, намажете с разбития жълтък и направете няколко разреза върху него. Печете на 200 °C, с вентилатор, за около 10 минути. След това намалете градусите на 180 °C и го печете още 15 минути. Използвайте най-долния етаж на фурната.

Меломакарона

/гръцки сладки/

Продукти:

За сиропа:

300 мл. вода

1/2 ч.ч. мед

1 портокал

Няколко зърна карамфил

1 пръчица канела

За сладките:

Сокът на 2 портокала

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. грис

1 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. смлени орехи

1/4 ч.ч. кокосова захар

1 ч.л. сода

Щипка карамфил на прах

Щипка канела на прах

Настъргана кора на 2 портокала

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя сиропа. В малка тенжера смесете всички продукти и загрейте на умерен котлон. Щом меда се разтопи и се появят първите балончета (преди завиране) отнемете.

Оставете сиропа да отлежи със всички съставки и да изстине напълно. В купа смесете предварително пресятото брашно и гриса. В друг съд смесете останалите сухи съставки и накрая прибавете олиото и портокаловия сок. Разбъркайте много добре, до хомогенна смес. След това я прибавете към купата с брашното. Разбъркайте двете смеси бавно и продължително, с помощта на шпатула, без да месите. Трябва да получите нелепнещо, жилаво тесто. От получената смес оформете сладките и ги наредете в тава с хартия за печене.

Печете на на 170 градуса за около 30 минути. Щом са готови сладките се потапят още гореши в студения сироп за около минута.

Чийзкейк с мандарини. Без печене!

Продукти:

За блата:

 400 гр. бисквити с орехи

 50 мл. прясно мляко

за крема:

 500 гр. рикота

 400 гр. заквасена сметана

 200 мл. прясно мляко

 2 с.л. (равни) еритритол

 30 гр. желатин

 200 мл. сок от мандарини

 лимонови корички

За желирания слой:

 600 гр. мандарини (обелени)

 2 ч.л. еритритол

 20 гр. желатин

 щипка джинджифил

сокът на половин лимон

Начин на приготвяне:

Подгответе си подходяща форма за кейка, чието дъно и падащи стени да покриете с фолио. Смелете бисквитите на трохи и ги разпределете във формата. Добавяйте по малко мляко, като внимателно притискате със силиконова шпатула бисквитите, така че да ги уплътните добре. Стремете са да получите равен и плътен слой, дебел около 1-1,5 см.

Пригответе крема. За целта в малка тенджера смесете млякото и желатина. Загрейте на умерен котлон, но не позволявайте да заври. Щом желатинът се разтвори свалете от котлона.

В дълбока купа разбийте с миксер

останалите продукти за крема. Добавете охладеното мляко с желатин и отново разбийте. Полученият крем изсипете във формата и заравнете с шпатула. Докато приготвяте желирания слой, приберете полуготовия кейк в хладилник.

В блендер смелете обелените мандарини до получаване на фреш. След това прецедете през гевгир, така че да отстраните ципите. В отцедения сок разтворете желатина и отново загрейте на умерен котлон, без да завира. Разбърквайте през цялото време. След като е готов добавете щипка джинджифил, лимонов сок и подсладител по ваш вкус. Изчакайте сместта да се охлади и залейте кейка, с което ще оформите последния му слой. Оставете в хладилник за 1 нощ или поне 3 часа, преди да сервирате.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕЦА:

Сурови бонбони Рудолф

Продукти:

100 гр. сурово кашу

100 гр. сурови бадеми

фурми (1 пакет без костилка, около 200 гр. )

4 с.л. сушени червени боровинки

2 с.л. разтопено кокосово масло

ванилия

брашно от рожков за овалване (може да се замени с какао или кокосови стърготини)

солети претцел

нар

пукана киноа

Начин на приготвяне:

Фурмите се накисват в гореща вода за 10 минути. Отцеждат се добре и се смилат в чопър заедно с ядките и плодовете. Прибавят се кокосовото масло и ванилията. Оформят се топчета с леко влажни ръце, за да не лепнат. После се овалват в какао, брашно от рожков или кокосови стърготини. Приберете в хладилник за 20-30 минути, за да стегнат леко.

Украсете със солети (претцел), ядка или пукана киноа.

Да Ви е вкусно! Да Ви е весело и празнично! Честита и благословена Новата 2022 г.!

Dolap.bg