Необичайни новогодишни традиции по света

В навечерието на Нова година по цял свят хората се отдават на различни празненства, спазвайки традиции, които понякога са на ръба на разумното и обичайното. Всичко това се прави с цел да се привлекат късметът и любовта.
Традиционната италианска новогодишна нощ се съпровожда с изхвърляне на стари вещи от прозореца. Поверието гласи, че колкото повече изхвърлите, толкова по-успешна ще е настъпващата година.
С подобно занимание се забавляват и в Дания. Скандинавският народ цяла година трупа ненужни или неизползваеми съдове, за да може, когато часовникът удари 12, безжалостно да ги чупят „за щастие“. Поверието гласи, че най-ефективно е това
действие на прага на приятели или близки. Така датчаните се избавят от всичко старо и непотребно. Съдовете, разбира се, са метафора. Освен това в новогодишната нощ жителите на страната на Хамлет подскачат колкото се може по-високо, за да уловят“ късмета.
На Нова година в Аржентина обикновено не вали сняг, но въпреки това улиците са
белоснежни. Причината е, че местните жители изхвърлят от прозорците купища ненужна хартия: списания, вестници, дори документи. Това е не само имитация на сняг, но и отличен начин за снемане на стреса.
В Бразилия посрещат Нова година със супа от леща. Лещата символизира богатство и благополучие. Затова нито една трапеза не може да мине без супа от леща и горещи танци.
Поничките символизират завършен, пълен цикъл. Или поне така смятат в Нидерландия, където не си представят празника без тези сладкарски изкушения.
В Испания посрещат настъпващата година с не толкова калорийно меню. В новогодишната нощ там всеки се стреми да изяде 12 зърна грозде – по едно за ударите на часовника. Това му обещава небивал успех във всеки месец от следващата година. Традицията се е появила вероятно заради богатата реколта грозде преди повече от
сто години.
В Гърция главата на семейството излиза на улицата и разбива в стената на къщата плод – нар. Гърците вярват, че колкото повече зърна се пръснат, толкова повече щастие ще има в дома.
В Панама изгарят чучела на политици, спортисти и други известни хора. При това не го правят със зла умисъл. Чучелата се наричат muñeco и символизират неприятностите на отиващата си година. Няма чучело – няма проблеми през настъпващата.
Ако сте свикнали да посрещате Нова година с чаша шампанско в ръка, в Монголия
най-вероятно няма да сте добре приети. Защото в тази страна новогодишната трапеза започва с традиционно пиене на чай.
Във Финландия празничната вечер започва в традиционните сауни, където според
преданията живеят малки елфи, покровители на домашното огнище.
В България в новогодишната нощ има обичай да се гаси светлината за минута. През това време можете незабелязано да погълнете още едно парче баклава или да целунете човека, който Ви е симпатичен.
В Япония на Нова година камбаните бият точно 108 пъти- за всеки от шестте човешки порока: лекомислие, глупост, алчност, злоба, завист и нерешителност. Но защо 108, а не 6? Според японците всеки порок у човека има 18 оттенъка, затова
и ударите са 108.
В Микронезия преди Нова година е прието да си сменят имената. Традицията има за цел да обърка нечистата сила и цялата следваща година да премине леко и безгрижно. Името всеки сам си избира.
В Камерун на Нова година всеки възрастен, който е поздравен от дете, е длъжен да
му даде монета. Така камерунците умилостивяват духовете. Децата се поздравяват всички наред, вдигат шум и се веселят. Затова някои възрастни се стараят да не излизат на празника на улицата без крайна необходимост.
В Перу съществува новогодишна традиция, която особено се харесва на пътешествениците. Тези, които желаят да прекарат следващата година на път, в
новогодишната нощ трябва да преминат по улицата с празен куфар.