Община Стара Загора се включва в инициативата „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ и апелира за празници без фойерверки

По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Фондация „Четири лапи“- „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ и няма да изстреля фойерверки за отбелязване на новата 2022 година. От местната администрация призовават също за празници без фойерверки и пиратки.

Причината е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Това, което за хората е поносим звук, за тях се оказва оглушителен взрив и ги дезориентира и плаши, особено като не разбират произхода на звука. Излагането на животно на фойерверки може да причини заболявания като тахикардия, недостиг на въздух. Много домашни любимци се губят именно по празниците, завладени от стрес и загуба на ориентация, не намират пътя до дома, а така има опасност да претърпят инциденти.

Средствата, които ще бъдат спестени, ще бъдат дарени в подкрепа на Диана Митева, която пострада тежко при пътен инцидент в Стара Загора.

Павлина Дудева