Утре е Стефановден

На Стефановден не се работи, а вечер не се замръква извън дома

27 декември църквата е отредила за почит на свети Стефан – един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Иисус Христос, избрани след Възкресението му.
Житието му разказва, че притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и затова го осъдили. В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: „Господи, не им зачитай този грях“. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

През 415 година част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.
Денят на светията е последният християнски празник за календарната година. Дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръгът на старата година.
По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си. На трапезата се хапват месни ястия. Обикновено се приготвя свинско със зеле или баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – жените не бива да метат, да мият косите си, да перат; не се правят венчавки, кръщенета, опела. През този период хората се пазят от зли сили.

Името Стефан означава „венец божи“. Имен ден празнуват: Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка.

Близо 7 300  са имениците от община Стара Загора, които празнуват на Стефановден. С името Стефан са 1292 мъже, а 1211 са с име Стоян. Умаленото Стефчо, носят 8 души. Дамите с име Стефка са 751, а Стефана са 38, съвременното Стефания (50), Стефанка (177). Многобройни са и носителките на име Стоянка – 739, а Стояна -20. Сред имениците са и Станимир и Станимира, съответно – 569 и 204.  На 27 декември празнуват още Стойно (42), Стойко (79), Стоил (63),Венцислав (174) и Венцислава (21).

Честит празник на имениците и да почерпят за здраво и късметлийско име!

Dolap.bg