Художникът Злати Златев загуби битката с Ковид!

С болка и тъга съобщаваме, че след няколко дневно боледуване от коварния Ковид, днес 15 декември 2021 г., на 79 години, художникът Злати Златев загуби битката с него.

Доц. Злати Златев е роден на 2 септември 1942 г. в новозагорското село Прохорово. Завършва специалност „Графика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Участвал е в 45 национални изложби, организирани от СБХ и международни биеналета. Открил е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градската художествена галерия – София и галериите в Габрово, Добрич, Пазарджик и Стара Загора, както и на десетки частни лица от Детройт, Виена, Одрин, Самара и други колекционери в България.

Член на Съюза на българските художници от 1982 г. Доцент е от 1990 г. Работил е като преподавател в Тракийския университет – Стара Загора – ИПКУ и Педагогически факултет, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. . Председател е на Представителството на СБХ – Стара Загора от 2015 г. до 2019г. Носител е на наградите „Стара Загора“, „Николай Лилиев“, на Община Велико Търново,  от  Второто биенале на рисунката – Велико Търново и др.

Широко скроена личност, самобитен художник, бохем, верен приятел, мястото на Злати Златев ще остане завинаги празно в културния живот на Стара Загора, градът, в който той беше влюбен и пресътвори на платната си.

Поклон пред паметта му!

Редколегията на Dolap.bg изказва съболезнования на семейството на Злати Златев за голямата загуба!