13 са носителите на отличието „Добрият Самарянин“ за 2021 г.

Пожарникарите Тодор Митев, Максим Вълков, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Атанас  Бараков, Деян Деков, Валентин Събев, Митко Дончев, Иван Иванов, работещи в Районна служба „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“  Стара Загора и и Видьо Видев, Мирослав Видев, Николай Елинов, Петко Куртев – доброволци и живущи в блок 286 в кв. „Самара“ 1 са носителите на голяма награда „Добрият самарянин“ за 2021г. в годишните награди на Сдружение „Самаряни“.

„Те са героите, потушили огнената стихия на 16-ия етаж, в блок 286, които се впускат без страх в пламъците.За пожарникарите  да гасят пожари е техен професионален дълг и ежедневна практика, но сложността на този пожар провокира изявата на изключителна човечност и смелост – качества и действия, излезли извън границите на професионалните им задължения. За мъжете – доброволци от жилищния блок, да запазят своята собственост и имущество е личен дълг, но включването им доброволно в помощ на пожарникарите, влезли в огнената стихия, и проявената от тях взаимопомощ, с риск за собствения им живот, е израз на безрезервно геройство“, подчертаха при връчването организаторите на ежегодните награди.

Носителите на Отличието на общността “Добрият Самарянин” са: Фондация „Адезно“, Туристическо дружество „Сърнена гора“ и Образователен и туристически център „Кукуряк“ за  надмогване на обстоятелствата и сбъдване на мечта – планината да бъде достъпна за децата над ограничения и дефицити, планина и небе за всяко едно дете.

И Екатерина Прангова и фейсбук групата “Да помогнем на блок 286” – доброволци, дарители, симпатизанти, обединени от желанието да помогнат на пострадало семейство от блок 286 в пожар, изпепелил жилището им.

За единадесети пореден път Сдружение “Самаряни” и партньорите от Обществения инициативен комитет на Годишните награди “Добрият Самарянин” – Община Стара Загора, Община Казанлък, Държавна Опера Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, гр. Стара Загора, Български Червен кръст – Стара Загора, Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора, Дарик Стара Загора, Телевизия „Стара Загора“, Моята еОбщина, Мидалидаре Естейт, КонтурГлобал „Марица Изток 3“, “Български пощи” ЕАД и Детска градина “Светлина”,  изразиха всеобщото обществено уважение и признателност към хора, заслужили признание, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или група от хора.

Отличията на 2021 г. носят общественото признание с думите  на „Песента за добрите самаряни“, песен написана специално за добрите хора и изпълнена от голямата българска певица – Ваня Костова и синът й – Боян Михайлов. Тя е дело на композитора Валери Костов, а текстът е на Пламен Бочев. За първи път песента беше изпълнена на откриването на номинациите за наградата „Добрият Самарянин“ 2012 г. Вдъхновение за създаването на „Песен за добрите самаряни“, г-жа Костова черпи от връчването на първата награда „Добрият Самарянин“ 2011 година, когато тя и Боян Михайлов са официални гости.

Автор: Павлина Дудева