Кампания „Засади дърво за Коледа“

ЗАСАДИ ДЪРВО ЗА КОЛЕДА С Гората.бг, продължава: Подаряваме още 13 000 бели бора, на 1300 семейства/хора от цяла България, в практи по 10 бр. (последните 2 дни подарихме и 1230 смърча и 560 бора)

Записването е валидно САМО през Гугъл форма, връзка, за която ще споделим след 21:30 ч. в Гората.бг – група и после в страницата Гората.бг във Фейсбук https://www.facebook.com/100000.GORA.

ВАЖНО: Винаги сме били открити пред Вас и така ще бъде. Белият бор (Pinus sylvestris), който подаряваме ще има много ниско ниво на прихващане, защото е на гол корен и защото е 5 годишен. Принципно на гол корен този тип дървета имат прихващане до 3-тата година, за предпочитане до втората.

Защо тогава го изпращате? Защото алтернативата е да бъде унищожен и нито един да не оцелее. И защото вярваме, че дори и 10% да оцелеят това ще са 1000 дървета, които заслужават живот! Той ни е подарен от ЮЗДП и ДГС Елин Пелин, които също имат желание от сърце да му дадат шанс за живот и вярват.

Хората от разсадника, лесовъди и специалисти считат, че заради внимателното изваждане, умерено големите корени и подходящото време (есенно-зимно), въпреки възрастта, при полагане на старание и грижа, може да се очаква и до 30-60% прихващане. Възможно е, но не гарантирано, истината е, че може и нищо да не се прихване, а е възможно на определени места и всичко.

Все пак сме длъжни да му дадем шанс да живее, да допуснем загиването на хиляди фиданки противоречи на всичко, в което вярваме. А този бор е и 25 000 (сега пращаме първите 13 000), дори 1 на 10 да оцелее това са 2500 дървета, които не би ги имало, ние смятаме, че всички усилия си заслужават!

Вземайки предвид тази информация, Ваше право е да не се записвате за него, защото силно вероятно е от 10 дупки, които изкопаете -само 1, 2 или дори нито една да дадат живот, другите не. И отговорността ще е наш, на Гората.бг – такъв е този бор.

НАЙ-ВАЖНО: Ако все пак го вземете, направете нужното, за да му дадете шанс да оцелее:

Засадете максимално скоро след получаването, ако не можете съхранявайте в почва полята с вода, на хладно място, без да замръзват корените до засаждането. Да държите вътре и на топло е неправилно.

Изберете подходящо място, с хубава почва, борът расте на 1000 и повече метра традиционно, но като парково и единично дърво в цяла България, все пак е важно да има хубава почва, защото ще е по-ниско и защото е 5 годишен. Можете да добавите и умерено количество тор и пясък.

НАПРАВЕТЕ ДЪЛБОКА ДУПКА – изключително важно е централният корен да е прав след засаждането, буквално трябва да съберете до първите зелени клонки борчетата в дупката, БЕЗ да подгъвате централния корен.

При засаждането подръпнете леко след свалян на почва, за да сте сигурни, че централния корен вътре е прав. Притъпчете добре почвата, за да няма въздух около корените, за това помага и поливането с вода.

ПОЛЕЙТЕ И ПОЛИВАЙТЕ. При самото засаждане полейте обилно с поне 5-10 литра вода и после поливайте редовно, винаги, когато е сухо, най-добре поне 2 пъти седмично, това е ключово за оцеляването на 5 годишен бор на гол корен, който е засаден правилно.

Обезопасете от вятър, хора и животни, за да се вижда, да не бъде изяден, настъпван, окосен или съборен от вятър.

Ползвайте хора с опит при засаждането и грижата, това винаги помага много.

#ГоратаБГ

#ЗасаждамеБъдеще

#ЗасадиДървоЗаКоледа Вижте по-малко