Чирпан чества 100 години от рождението на Димитър Данаилов

На 3 декември 2021 г.се навършиха 100 години от рождението на обичания поет, дългогодишен уредник на къща- музей „Пейо К. Яворов“, почетен председател на фондация „Яворов“ и Почетен гражданин на Чирпан (посмъртно) Димитър Данаилов. По този повод преди обед пред паметния знак на поета в градски парк „Яворов“ бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност към Димитър Данаилов – Моряка.

Топли думи за Димитър Данаилов каза Тодор Иванов – председател на Фондация „Яворов” и гл. експерт в отдел „Култура” при Община Чирпан. Той отбеляза, че след смъртта си Моряка остана в сърцата ни с поезията си, която и до днес вълнува и завладява с прозренията си.

Приживе помним Данаилов с блестящите му беседи за Яворов и с насърчаването на младите таланти. След смъртта му бе именувана улица на негово име, едно от читалищата в града и една от залите на читалище „Яворов”. Поставен бе барелеф на Данаилов в градския парк, в близост до монумента на Яворов. Бяха издадени стихосбирките „Хляб и чаша вино”, „Стъклопис за Георги Данчов”, „Молитва към човека”, „Лунен кладенец” и юбилейният сборник „Моряко, стани”. Преди броени дни от печат излезе и книгата „Лазурни копнения”, дело на Фондация „Яворов” и издателство „Литера принт”. Тя съдържа 100 стихотворения на Димитър Данаилов и 18 рисунки на Владимир Кондарев. Предстои да излезе юбилеен брой на списание „Наше минало”, посветено на Моряка, както и да бъде открит паметник на Данаилов, седнал на любимата му скамейка в парка“, обобщи Тодор Иванов знаците на паметта за Данаилов.

След ритуала пред паметника за поднасяне на венци и цветя, в експозиционната зала на музея на Яворов бе открита изложбата „… но пак ме споменете с добро”, посветена на юбилейната 100-годишнина от рождението на Димитър Данаилов. Изложбата бе представена от директора на музея Златина Колева, която каза, че Данаилов бе най-верният страж на паметта на Яворов и че Моряка умееше да печели приятели за музея и за Чирпан. Тя маркира основните моменти в изложбата: ранните детски, ученическите и студентските години на Димитър Данаилов, представени в спомените на Людмила Данаилова-Присадашка, работата му в музея на Яворов в Чирпан, творческото му дело – стихотворения, критика, есеистика, посмъртния живот на поета. Ежегодните чествания на Димитър Данаилов са доказателство за това, че Чирпан почита своите поети, отбеляза Колева. В изложбата могат да бъдат видени и вещи на Моряка – подаръци от посетители, членската му карта от СБП, орденът „Кирил и Методий”, бастунът от злополучната декемврийска вечер, когато Данаилов завинаги напусна този свят, пишещата му машина, на която е напечатал голяма част от своите стихотворения, отзиви от книгите за впечатления на музея, поздравителни адреси, свързани с годишнини на Данаилов, писма, снимки, афиши и покани за събития. По време на откриването на изложбата в залата звучеше гласът на Данаилов с една от неговите незабравими беседи за Яворов.

Изложба, посветена на живота и творчеството на Данаилов, ще бъде подредена на открито, на улица „Яворов“, в центъра на града. На двустранни пана ще бъдат представени негови снимки, стихове, спомени и ръкописи.

/По материали на къща-музей „Яворов“ – Чирпан/