ДЕН 2 на 51. Фестивал на оперното и балетно изкуство

                                                                  27 ноември 2021 г./събота/

МОЯТ ВАГНЕР

Среща с акад. Пламен Карталов и музикалния критик Клаус Биланд и представяне на едноименното издание на издателство “Захарий Стоянов”.

В книгата си „Моят Вагнер“ акад. Карталов представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията “Пръстенът на Нибелунга”, последвани от „Тристан и Изолда“,“Парсифал“. Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Реализацията на грандиозния проект допринася и за творческото израстване на десетки български певци и инструменталисти.

Изданието ще бъде представено от известния австрийски музикален критик и проникновен тълкувател на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус Клаус Биланд.

Място: Фоайе на операта, 17:00 ч.

                                                                           БАЛ С МАСКИ

                                                                              Премиера

Опера от Джузепе Верди; Диригент Ивайло Кринчев; Режисьор Славчо Николов; Сценограф и художник на  костюми Каталин Йонеску-Арборе; Пластика Ромина Славова;Хормайстор Младен Станев.

Действащи лица и изпълнители: Рикардо – Адриан Думитру; Амелия – Йоана Железчева; Ренато – Йонуц Паску ; Оскар – Eлена Мишинова; Улрика – Даниела Нинева

Хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора

„Бал с маски“ е сред творбите на Джузепе Верди, които трасират пътя към творческата зрелост на композитора. Режисьорската концепция на Славчо Николов акцентира върху характеристиките на музикалната драма със силно изразен психологизъм на участниците.

Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе допълва, че се фокусира върху мистериозната и тайна любов между Амелия и Ричард и срещата с Улрика. Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята.

Място:Сцена на Държавна опера Стара Загора; Начало 19:00ч.