Отзив за „Криворазбраната цивилизация“ в програмата на „Пиеро“

Кукленско представление в програмата на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“!

„Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников е представление на Русенския куклен театър с точен прицел към младия зрител. Познатата на нас, по-възрастното поколение, история от ТВ мюзикъла на Хачо Бояджиев, е разказана с познатия речник на старите българи, но и с вмъкване на езика на сегашните младежи в гимназиална възраст.

Много съм впечатлена от сценографията, костюмите и перуките на актьорите – живи анимационни герои пред очите ни, много модерна стилистика – поздравления  за Таня Пасева и Георги Пасев, специално ще се разровя да видя и други техни работи! Сцената изглежда много стилна с този килим в черно-бяло каре и същото за „гръб“ – футуристична и фешън. В малкото и пространство, оградено от под и гръб, са „настанени“ само още няколко по-големи куба, известно количество /2-3/ червени рамки на колелца и сравнително неголямо платно за прожекции на хитроумно измислените „чат“-ове по телефоните.

Темата за чуждопоклонничеството не е чужда и сега, макар че тя/то вече са животът ни. На мен би ми било по-интересно един такъв сюжет – както чуждопоклоннически живеем, как така правим фолклорни сватби и ходим на Събор на българската носия в Жеравна. Не е ли и това новата мода-лудостта на някакъв показен патриотизъм?

Но както и да е, представлението на Русенския куклен театър би било високо оценено и от самия Хачо Бояджиев, с чиято „Криворазбрана цивилизация“ израсна моето поколение. Тогава телевизионния театър правеше изкуството близко до цялата нация. Сега гледаме подобни качествени спектакли само на форуми като „Пиеро“.

Шарено, по-шарено, най-шарено. Забавно, но пък с финал, който горчи и препраща към темата за увлечението по външността, което завършва с отвличането на момичето. Финал, като взет от ТВ новини с темата за трафик на жени.

Умно решение за финал на режисьора  Валентин Владимиров – Валяка, който е и автор на драматизация /браво за хитроумните хрумки с вмъкването на езика на сегашните тийнейджъри!/.

Сърцата команда от актьори: Галена Копанкова, Кремена Станева, Теменуга Хараланова, Йоланда Димова, Любен Русенски, Мартин Маринов, Мартин Пашов, Хубен Нурев.

Сред тях особено ефектна бе героинята на Анка, а героинята на Марийка бе с превъзходен природен „кукленски“ глас – изключително характерен глас на актьор в куклен театър.

„Криворазбраната цивилизация“ е едно представление, което отвън прилича на поничките с глазура на Дънкин Донътс, а като ги захапеш – и отвътре потича пълнеж от нашенски шипков мармалад.

Ммммм, вкусно!

Уляна Кьосева