Честит рожден ден и светъл юбилей, Роси Ранчева!

Роси Ранчева днес има рожден ден и юбилей! Изобщо няма смисъл да казваме, на колко години става. А и тя като истинска дама от Зодия Дева би била безкрайно огорчена да се говори за възраст.

Датата на която е родена Първата дама на старозагорската журналистика с имената Росица Александрова Ранчева е „орисана“  – на същия ден през 1851 г. започва да излиза американският ежедневник Ню Йорк Таймс. На същия ден е родена и любимката и от световната оперна сцена Анна Нетребко.

И ето – Роси Ранчева е журналист от класа и вещ познавач на оперния свят.

Родена в дома си, където и до днес живее, тя е един от последните индиви на аристокрацията на този град. Хем местна, хем аристократ!

/Всички ние, останалите, с фенер само може да търсим остатъците от старозагорската аристокрация на местна почва!/

В красивата си къща Роси Ранчева отглежда и котката Мама Маца, която е щастливка, че има такава грижовна стопанка.

Всяка ранна утрин Роси Ранчева тръгва по обичайния си маршрут до Аязмото, където е на длъжност Завеждащ Пътеката до Чешмата на Генерал Делчев и озеленител и водоснабдител на Градинката на Ранчева /позната и като Градинката с иконите/ по тази част на парка.

След обичайната разходка следва стриктно закуска и начало на работния ден за любимия сайт www.dolap.bg.

Стилните шапки и тоалети на Роси Ранчева могат да бъдат видяни на различни събития и пресконференции в различни локации на града и „извънградско“ – в Тракийския университет, например.

Освен чисто журналистическата си дейност, Роси Ранчева е неуморен източник на общественополезни идеи, автор на книги, на номинации на хора заслужили и отдадени в попрището си, страхотен кулинар, вещ гъбар, неуморен читател в Библиотеката на Читалище „Георги Бакалов“, сладкодумен събеседник, яростен защитник на доброто, праведното и красивото.

Влюбена в родния си град, Роси Ранчева не прощава на никого безхаберието към него, бездушието и това да НЕ гориш в работата си. Тя е и редовен потребител на Горещия телефон към Кметството и яростно защитава правата си на съвестен гражданин.

За всички, които я познаваме отблизо или далеч, Роси Ранчева е пример – като външен вид, остра мисъл, обща кондиция, живо перо, здраво стъпила на земята.

Но целта на това експозе не е да я величаем, твърдо не!

Целта му е да приближим образа и светъл и ведър до всеки един от вас, нашите читатели, чрез езика, който тя използва. А тя е специалист по интелигентния хумор.

Така, с интелигентно разбиране, приема и възрастта си.

Ще изтърпи и нашите пожелания за рождения ден, който неизбежно идва всяка година.

За жената от зодия Дева рожденият ден е нещо абсолютно условно, тя възраст няма.

Приемаме, че веднъж в годината все пак трябва на една дата да бъде приета всенародната любов.

Тази година Роси Ранчева ще трябва да я изтърпи 2 пъти – днес и на 25 септември от 17,00 ч. във фоайето на Операта, където ще бъде представена новата и книга с интервюта „Стара Загора – град за обичане“.

Честит рожден ден и юбилей, Роси Ранчева!

Бъди ни здрава, безстрашна, неукротима, щедра духовно, изящна словесно!

На многая лета!

 

Уляна Кьосева и приятели