Водосвет за „на добър час в училище“ отслужиха в митрополитския храм

По отколешна традиция, в навечерието на първия учебен ден или в самия ден, в митрополитския храм „Св. Димитър – Чудотворец“, се събират децата от Неделното училище, както и всички останали, които желаят, заедно с родителите си. Тук свещениците отслужват водосвет и поръсват с осветената вода всяко дете.

Спазваме думите на Спасителя, който казва:“Оставете децата да идват при Мене и не им пречете!“ Това сподели за Dolap.bg предстоятелят на храма отец Петър. „В този ден, всички заедно, с едно сърце и с една молитва към Господа отправяме молба за здраве и благополучие на всички присъстващи. За радост, от година на година, това все по-масово става. И е много хубаво. Защото не винаги свещеник може да отиде в някое училище или детска градина, а така всеки може да дойде със свободната си воля да изпросим молитва от Господ Бог да помага на децата ни да се учат и да се възпитават в добродетелите, които Той ни е заповядал.

Няма нищо по-хубаво от това да видиш цялата църква и двора на Божия дом изпълнени с деца. На мене като духовник, това осмисля моето служение и от това по-хубаво няма“- сподели отец Петър.

Пред входа на църквата върху маса бяха наредени 10-15 осветени питки, от които децата си чупваха с радост и хапваха залъците със сол, мерудийка или мед…

И дай Боже, пътят на всички да е светъл и успешен!

Росица Ранчева