Два празника ведно чества Чирпан

6 септември е ден, в който градът на Яворов чества два празника – Ден на Чирпан и 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Денят ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет . От 10.00 ч. в храм “Св. Архангели” ще бъде отслужена тържествена литургия.

Честването на 136 години от Съединението на България е с начален час 10:30. То ще започне със шествие пред едноименния паметник в парк “Яворов”. Актьори от ДТ “Гео Милев” – Стара Загора ще пресъздадат събитията в Чирпан преди 136 г. Представителен хор “Евмолпея” – Пловдив ще изпълни концертна програма. След това следват прояви за децата.

В 11:30 ч. на ул. “Димитър Данаилов” се открива изложба на чирпански художници под надслов “Чирпански багри”. От 18:00 ч. в Къща-музей “Яворов” ще бъде представена стихосбирката “Вино от спомени” на поета Ангел Кроснев. Програмата ще продължи с концерт с участие на Донка Владимирова-флейта и китарно дуо „Парадокс“ – Симона Маринова и Диана Димитрова.

По традиция на 5 септември се провежда велопоход . Той тръгва от село Средно градище и изминава пътя на Чирпанската чета от преди 136 г.

Чирпанлии и гости очакват с нетърпение традиционния двудневен (на 5 и 6 септември) Рок фест Чирпан . Провежда се в парк Теньо Стоилов“ от 19:00 ч.

В първата вечер (5 септември) ще забият бандите „TRANSROK”, “KROSSFIRE” и „STEEL TEMPLE”. На 6 септември в концерта ще участва Plamen de la Bona, Васко Кръпката и Подуене блус бенд и Б.Т.Р.

За спазването на противоепидемичните мерки от страна на организаторите ще следят 20 стюарди.

Празничната програма ще продължи на 11 септември 2021 г. с провеждане на традиционните Никола Маневи тържества. В този ден с тържествена церемония ще се открие паметник на големия художник и родолюбец Никола Манев. Мемориалът е в цял ръст и е дело на чирпанския художник и скулптор Владимир Кондарев. Площадът, на който ще се издигне паметникът също ще носи името „Никола Манев“ .

В двора на Галерия „Никола Манев“ ще се състоят ежегодните културни прояви. Тази година водещ ще е Георги Тошев. В присъствието на актрисата Цветана Манева, той ще представи авторската си книга, посветена на живота и творчеството й. Ще присъства и поетесата Елка Няголова. Ще има и концертна програма.

Росица Ранчева