Дигитална изложба представя архива на актьора Нино Луканов

Държавен архив – Стара Загора, представя на Вашето внимание дигиталната изложба „Фондът на старозагорския актьор Нино Луканов, приет на съхранение през 2009 г.“

Архивът включва лични документи, награди, отличия, рецензии за участията на актьора в представления, фестивали и конкурси, богат снимков материал, книгата му посветена на дългогодишното му приятелство със световно известния оперен артист Борис Христов, дейността на Музикално общество „Борис Христов“ Стара Загора, на което е основател и председател“. Това съобщи за медията ни директорът на Държавен архив Стара Загора – Галентин Караиванов.

Фондът е в два обхвата. Първият съдържа 81 архивни единици за периода 1937-2009 г. Вторият е от 74 архивни единици и е за времето 1957- 2011 г. Общо са 65 линейни сантиметри.

Нино Луканов е роден на 14 ноември 1936 г. в с. Девене, Врачанско. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ – специалност „Aктьорско майсторство“. От 1962 г. е актьор в Драматичен театър – Стара Загора. Повече от 100 са пресъздадените от него образи на сцената. Участва в български игрални филми на историческа тематика. През 1981 г. защитава дисертация и получава степен „кандидат на науките по изкуствознание“. Автор е на мемоарната книга „Борис Христов. Незабравими мигове от едно приятелство“ и на две самостоятелни фотоизложби. Носител на орден „Кирил и Методий“ III и I степен, наградата „Стара Загора“, специалната награда на Третия национален преглед на историческата драма и театър и др. Основател и председател на Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора.

Фондът на старозагорския актьор Нино Луканов, приет на съхранение през 2009 г.“ е шестата дигитална изложба по повод 70 – годишнината на държавните архиви. Изложбите включват интересните постъпления през съответните десетилетия: Първата изложба представя „Особено ценните документи от Държавен архив Стара Загора за периода 1952-1961 г.“ Втората дигитална изложба е „Интересните постъпления в Държавния архив в периода 1962-1971 г.“ Третата изложба е „Документи и снимки на културни дейци в Стара Загора приети на съхранение в периода 1972 -1981 г.“. Четвъртата изложба е „Старозагорският архив в периода 1982-1991 г.“ Петата изложба е „Богатството на личните фондове на Старозагорския държавен архив в периода 1992-2001 г.“

Старозагорският държавен архив винаги приятно е изненадвал любителите на Нощ на изкуствата. Тази година на 24 септември ще бъде представен архивът на една артистична фамилия – оперната певица Рене Йорданова и съпругът й – художникът Стоян Йорданов.

Росица Ранчева