Със световна премиера тази вечер Държавна опера Стара Загора открива XVII MоzArt фестивал

На 19 август 2021 г. със световна премиера на операта-алегория „Каменният пир“ Държавна опера Стара Загора ще открие ХVІІ MozArt фестивал в Правец. Композитор на новото произведение е Албена Петрович-Врачанска по либрето на поетесата Яна Букова.

Създаването на „Каменният пир“ има голяма предистория, разказа за Dolap.bg директорът на операта и режисьор на постановката Огнян Драганов. – През 2019 г. в Люксембург с огромен успех Държавна опера Стара Загора представи двете камерни опери „Любов“ и „Ревност“ на Албена Врачанска. Тогава се роди идеята за написване на опера, която да е постскриптум „Дон Жуан“ на Моцарт. Споделих, моите идеи, че отдавна искам да бъде написана опера по този сюжет. Двете дами приеха предизвикателството и операта вече е факт.

Любителите на класическата опера няма да могат да разпознаят жанра, тъй като това заглавие е построено върху модерна композиционна техника на ХХІ век. В своята дълбока същност е много интересно заглавие. Аз като режисьор реализирам атрактивно решение със сценографа Гендони, с когото правим сценичното оформление“.

Огнян Драганов обясни, че в „Каменният пир“ се появяват всички 13 герои от операта на Моцарт „Дон Жуан“ по либретото на Лоренцо да Понте. Ясно е обаче, че в днешния свят, според екзистенциалната философия на Кирхегор и неговия труд „Дневникът на прелъстителя“ – в неговата първа част „Или-или“ се вижда, че такъв човек не може да съществува. Сюжетът върви към разпад. Най-накрая световно известният прелъстител Дон Жуан се превръща в един ембрион, който би трябвало да бъде запазен в капсула на времето, евентуално за по-добро време, когато да може да се появи и отново да стане такъв, какъвто е бил през ХVІ-ХVІІ – ХVІІІ век.

Ролята на Дон Жуан изпълнява Николай Моцов. Дона Елвира е Тереза Бракалова. Дона Анна е Деси Стефанова, Дон Отавио е Валери Турманов, Лепорело е Иван Кабамитов. Има още обединена фигура от пет немизиди на Командора, които са съдниците, както и три фигури от бъдещето, които са мъжките герои. Изпълняват се от Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева.

Съпровожда камерен оркестър с диригент Виктор Крумов.

Огнян Драганов се надява с „Каменният пир“ се да посети отново Люксембург и Германия, където ценителите на камерната съвременна опера аплодират опити за създаване на друг поглед към жанра.

Вероятно през новия сезон камерната опера ще бъде представена и на старозагорска сцена.

Росица Ранчева

Снимки от репетиция : Рад Димитров