„На брега на древния Севтополис“ е новата сцена на Старозагорската опера

Тази година, кулминацията на 16-те Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък ще бъде на новата сцена, наречена „На брега на древния Севтополис“.

Откриването й има предисловие, сподели за Dolap.bg Огнян Драганов, директор на Държавна опера Стара Загора.- Двамата с Дарин Петков, директор на Държавния куклен театър, обсъждахме идеята за догодина, да реализираме следващ съвместен проект с водното огледало на язовир „Копринка“. Междувременно операта получи покана да участва в празниците „В долината на тракийските царе“ тази година с балета „Нестинарка“. Отидохме с г-н Петков да огледаме местата, където може да се играе. Спряхме се на дясната страна на брега на язовира, така наречената местност „Плажът“.

При първия разговор с кмета на община Казанлък г-жа Галина Стоянова заяви, че още тази година иска на язовира да се представят грандиозни спектакли. Приехме предизвикателството. Най-напред започнахме да работим за името. В духа на празниците, нарекохме сцената „На брега на древния Севтополис“.

Според Огнян Драганов, това е прекрасно място, което в момента се организира като своеобразен град. Тук ще бъде разположена огромна сцена с размери 16/16 м. и трибуна за 1000 души зрители.

Операта ще представи своите мега спектакли и концерт на 4, 5 и 6 септември 2021 г.

Вечерта на 4 септември, от 20.00 часа на сцена „На брега на древния Севтополис“ ще бъде представен оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Това е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора, отличена с Голямата награда „Стара Загора“ 2018. Оценен като безспорен връх в репертоарните търсения на Старозагорската опера, грандиозният спектакъл е реализиран от изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства – операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на Каталин Йонеску-Арборе /Румъния/, Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художественото осветление е на Васко Лисичов /Северна Македония/, пластика Хзе Фу-Чен /Тайван/, хормайстор Младен Станев. Диригент е Ивайло Кринчев. Спектакълът е с участието на звезден  солистичен състав: Таня Иванова ще изпълни ролята на принцеса Турандот, италианският тенор Дарио ди Виетри ще бъде Калаф, Русалина Мочукова ще бъде в ролята на Лиу, Ивайло Джуров – в ролята на Тимур. Участват още солисти, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, куклени артисти от Държавния куклен театър-СтараЗагора, децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ на  Държавна опера-Стара Загора и представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Великолепната музика на Стинг в симфоничен аранжимент ще прозвучи в един специален концерт на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд с диригент кап. Цветомир Василев на 5 септември от 20.00 часа. Солист е известният джаз-изпълнител Петър Салчев. В концерта „STING THE OPERA” /буквално „ужили операта“/ зрителите ще чуят едни от най-популярните  пеcни на британската музикална легенда Стинг, cpед които, pазбиpа cе, „Еnglіѕhman in Nеw Yоrk”, „Fіеldѕ of Gоld”, „Ѕhаре of Му Hеart”, „Еvеrу Breath You Take”, „Roхanne”, „Russians”, „If I Ever Lose My Faith in You”, „Mооn over Bourbon Street” и дp. Аранжиментите са на Дейвид Хартли, Мишел Льогран, Роб Матис, Винс Мендоса, Стивън Меркурио, Бил Рос и Никола Тескари.

На 6 септември, от 20.00 часа „На брега на древния Севтополис“ ще бъде представена вълнуващата танцова драма „Нестинарка” от Марин Големинов. Спектакълът се посвещава на 80-та годишнина от рождението на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова. Нестинарка“ е емблематично заглавие за българския балет, което е едно от малкото български произведения донесли  световно признание на своите автори. Хореографът Олеся Пантикина, поставя „Нестинарка“ по оригиналната хореография на своята майка Маргарита Арнаудова. Дългогодишната ръководителка на първата българска модерна трупа „Арабеск“ дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета „Нестинарка“ специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова /настоящ главен художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера/. Именно на този хореографски вариант се базира постановката на Държавна опера-Стара Загора. Танцовият спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на Светите Константин и Елена, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, допринасят грандиозната сценография и костюми на Иван Токаджиев и Ана-Мария Токаджиева /по оригиналните идеи и костюми на Мария Трендафилова/, които са още един силен и завладяващ акцент в спектакъла.

В главните роли на 6 септември ще танцуват Анелия Димитрова /Демна/, Ромина Славова /Струна/, Фредерико Пинто /Найден/, Ивайло Янев /Старецът/ и Марсело Молина /Кольо/, солисти и кордебалет на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. Примабалерината Анелия Димитрова получи за ролята на Демна престижното отличие на СБМТД и Радио Класик ФМ „Кристална лира“ 2018 в категория „Млад изпълнител“.

Предварителната продажба на билети за събитията от „На брега на древния Севтополис“ започна на касата на Билетния център в Културно-информационния център на ул. „Искра”№4. ) Телефони за контакти: – 0431/99553,  +359 885771464

Тракийски празници  2021 в Казанлък в края на август и началото на септември Ви очакват!

Росица Ранчева