Старозагорски ученик е в Националния отбор на младите естествоизпитатели

Току що научаваме от Media Bricks  за успех на Националния отбор по природни науки, в които има и старозагорско участие.

Мирослав Минчев през 2017 г. спечели вицешампонска купа по математика  в Сингапур с финансовата подкрепа на кмета Живко Тодоров. След това,  градоначалникът го награди с парична награда от 2000 лева .

Мирослав Минчев, ученик от 10 „а“ клас в ППМГ”Гео Милев” е единственият ученик от област Стара Загора, който получи стипендия в област „Природни науки” за 2020/2021 г. на Американската фондация за България – клон България.

На 24 май 2021 г. Мирослав Минчев получи и наградата „Млада Загора“ за постигнати високи успехи в образованието.

Ето и информацията от Media Bricks:

Златно представяне за българските ученици, които безапелационно спечелиха златните медали и станаха абсолютни шампиони на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). Още от първия ден на надпреварата отборът ни, съставен от шестима от най-добрите гимназисти по физика, химия и биология, излезе на първо място в класирането. След 6 квалификационни битки българите стигнаха заслужено до финала, където отново не оставиха съмнение, кой е най-добре подготвеният отбор на турнира. Победата бе завоювана при конкуренция с 84 състезатели от над 10 държави. Най-младият международен турнир по природни науки тази година се проведе дистанционно от 11 до 15 август. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

Златните български състезатели са Гео Калфов (9 клас, ПЧМГ), Деница Василева (9 клас, СМГ), Мирослав Минчев (9 клас, ППМГ “Гео Милев”), Рени Паскалева (8 клас, ПЧМГ), Илия Василев (8 клас, ПЧМГ) и Яна Атанасова (10 клас, НПМГ). Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Наско Стаменов (НПМГ, Izzi Science for Kids). Към нашата делегация е и Златина Димитрова (Izzi Science for Kids), която е независим журиращ в турнира. Тя оказа особено важно съдействие за подготовката на отбора.

Международният турнир на младите естествоизпитатели тази година се провежда онлайн с виртуален домакин Алмати, Казахстан. Българският отбор проведе цялата своя подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids. Училището за наука бе и домакин на отборът ни по време на всички състезателни дни на турнира.

След надпреварата Никола Каравасилев заяви, че „показахме на целия свят, че имаме уникален отбор, подготвен отлично на теория, провел и анализирал на отлично ниво своите експерименти! В продължение на много дни, ние: смесвахме цветни течности; гледахме микрооганизми в езерна вода; строяхме кули от Дженга; сипвахме соли върху лед, за да изучим топенето им; пъхахме монети в балони, за да изучим звука им; измервахме кислорода отделен от водорасли и т.н., но преди всичко се забавлявахме. Учениците ни показаха отлични умения да защитят своите решения и да участват в научни дискусии. Те са истински бъдещи учени на световно ниво!“

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор.

Международният турнир на младите естествоизпитатели е огромен шанс за тях да се докажат и развиват в света на науката, като някой ден могат да станат едни от най-успешните учени в своята област.

До сега в седемте издания на Международния турнир на младите естествоизпитатели българските отбори са спечелили 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала, като отличията в турнира са отборни“.

Любомир ЛЮБЕНОВ