Архипастирски  благослов към вярващите на патриарх Неофит и митрополит Киприан послучай Успение на Пресвета Богородица

На 15 август 2021 г. – Успение на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави св. Божествена Златоустова литургия в храм „Св. Успение Богородично“ – гр. Казанлък.

„Благопожелавам Ви крепко здраве и дълголетие. Нека Пресвета Богородица Ви закриля!“, обърна се към миряните в края на службата владиката.

И Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи архипастирски благослов към вярващите, в който се казва:

„Обични в Господа братя и сестри,

В деня на славното Успение на Пресветата Божия майка заедно с цялата Църква ние ставаме свидетели на първия плод на Христовото богочовешко дело за нашето спасение. В този ден в Небесата се възнася тази, която гробът не можеше да вмести, защото заради добродетелния си живот тя беше удостоена да вмести Невместимия, като даде живот на Богочовека, отдавайки така човешкия дял във великата тайна на богочовечеството.

В Своя изначален творчески план „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие“ (Прем. Сол. 2:23). Тази стара истина, която е била известна още на древните праведници, е осъществена в пълнота именно в личността и в крайната съдба на Пресвета Богородица, която в отшествието си извървява пътя на своя божествен Син: приемайки естествената за човеците смърт, но възкресена в третия ден и родена по този начин за новия и вечен живот в Царството на нашия Небесен Отец.

„В Тебе, о чиста Дево, са победени законите на естеството, защото при раждането се запазва девството, а смъртта се отнапред обручава с живота. Дева и подир раждането, жива и след смъртта, ти, о Богородице, винаги спасяваш твоето наследие“. (Ирмос на Песен 9 от утринната на Успение Богородично)

С такива и с още по-силни думи на любов, възхвала и благодарност богослужението на светата Православна църква прославя дивното събитие на Богородичното Успение, с което по най-категоричен начин се потвърждава истината за стореното от нашия Господ Иисус Христос, а именно – изкуплението и освобождаването на човешкия род от властта на греха и смъртта, заедно с плода на всичко това: обòжението на човешката природа.

„Днес Небесата разтварят недра и приемат родилата Този, Когото цял свят не може да вмести, а земята, като им отстъпва източника на Живота, с благословение и с величие се украсява“. (Слава, гл. 5, на утринната на Успение Богородично)

И наистина, Пресвета Богородица е най-голямото, най-величественото украшение на човешкия род от самото начало на неговото съществуване, заради което и до днес тя продължава да бъде обичана с особена нежност от всички нас, получавайки от Църквата най-високата почит, отдавана някога на човек. Поради същата причина Божията майка е още и най-често и най-настойчиво търсения наш небесен ходатай пред Божия престол: бърза помощница, любяща майка на всички и небесна Всецарица, по чието майчинско небесно застъпничество Бог продължава и до днес да се намесва чудодейно в земните ни съдбини, изпълнявайки безброй много отправени чрез нея молитви и моления.

Ето защо в деня на Успението на Пречистата, Всесвета Дева Владичица Богородица – на тази, към която се обръщаме всекидневно в нашата общоцърковна и в нашата лична молитва, ние тържествуваме с нейната победа, защото тя е победа за целия човешки род. И съзерцаваме с трепет нейния свят образ, измолвайки чрез нея великата Божия милост и прошка за греховете ни, като от дълбините на нашите души и сърца пеем: „Радвай се, невесто неневестна!“ (св. Нектарий Егински).

Нейните свети молитви и майчинско небесно застъпничество да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!“

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Благовест Илиев