Да измолим от Света Богородица здраве и милосърдие

Утре – 15 август 2021 г. целият християнски свят отбелязва празника „Успение на Пресвета Богородица”.

Денят на Успението на Дева Мария

Майката Иисусова, още от първите векове на християнството, е най-големият богородичен празник в календара, известен и като Голяма Богородица. Смята се, че е установен още в апостолски времена, но първите писмени източници за чудодейното възнесение в плът на Божията Майка, се отнасят към четвърти век. Датата 15 август е канонизирана от самия император Маврикий в края на 6-ти век. Празникът е един от 12-те велики празници за християнския свят.

Според свидетелствата на Йоан Богослов

Светата Майка била вече на преклонните 64 години , когато по време на молитва на Елеонската планина архангел Гавраил й възвестил, че Бог ще я вземе при себе си след три дни. С най-жива радост Богородица приела вестта за своята близка кончина. Посланието й към скърбящите близки – светите апостоли, било: „Не плачете, приятели и ученици Христови, и не помрачавайте радостта ми с вашата скръб! А радвайте се с мен, задето отивам при моя Син и Бог.”

Според евангелието на Лука

в деня на Успението („заспиването”), когато сам Иисус Христос, в цялата си небесна слава, обкръжен с ангели и светци, слязъл от небесата, за да прегърне душата й, Света Богородица възкликнала: „Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, спасителя мой…“ Господ приел пречистата си Майка за вечен живот, а ангелите пеели и славели с думите на архангел Гавраил: „Радвай се благодатна, Господ е с теб, благословена си ти между жените.“А когато пристъпили към одъра, на който лежало „пречистото тяло” на Божията Майка, видели сияние да струи от лицето й и „чудно благоухание се разляло по стаята”. И тогава вместо скръб „сърцата им се изпълнили с неизказана духовна радост”.

Пак според евангелието на Лука, апостолите положили тялото на Светата Майка

в пещера при село Гетсимания, в близост до мястото, където лежали нейните родители Йоаким и Ана. На третия ден след успението на Св. Богородица пристигнал апостол Тома. Дълбоко било огорчението му, че не е успял да се поклони и сбогува с Дева Мария. За да го утешат, апостолите решили да отместят камъка на пещерата. Но когато влезли там, на мястото на положеното тяло на Христовата Майка, се виждала единствено погребалната плащеница.

В същия ден Богородица се явила в небесата

пред събралите се апостоли и вярващи и им дала своето обещание: „Радвайте се! Защото с вас съм през всичките дни!“

Според народната традиция на Голяма Богородица

всички посещават църквите, оставят цвете върху ложето на Пресветата Майка, пали благодарствена свещ за нея и за здраве на близките си, а под иконата й се поставят дарове – кой каквото има на сърце – олио, брашно, вино, диня, плодове, хавлии и пр. Особено това е важно за бременни жени и майки на малки или новородени дечица. На 15 август не се работи. Правят се курбани за здраве и благополучие, ходи се на гости и се празнува с весело сърце.

И днес, в това безмилостно време,

в дни на верска нетърпимост, гняв и омраза, имаме особено дълбока потребност да вярваме и да се молим на Майката Застъпница на човешкия род. Да се молим за здраве, да бъдем по-добри, по-човечни, по-чисти в сърцата си, в умовете и в делата си. Защото милостта и благоволението й са необятни и неотменни.

На 15 август имен ден ще отбележат 7275 старозагорци

3570 са дамите, носещи името Мария в Стара Загора. С кратката му форма – Мима, са 162, представителки на нежния пол. 800 са жените с име Марийка, сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На големия църковен празник Успение на пресвета Богородица за имен ден ще почерпят общо 7275 жители на Общината, сред които 582 старозагорки с името Мариана и 502 с името Марияна. Приемат поздрави още Мика и Мира, съответно – 4 и 46. Празнуват още дамите с имена Мариета, които са 173 и Мариела – 161; Марина – 207, Мара 84, Маша 11 и Мери -7. Имен ден отбелязват и 64 дами носещи името Преслава. 

Господата, които ще празнуват своя имен ден на 15 август с името Мариян са 205, а Мариан-80, 397 Марин, 95-ма –Марио и Преслав – 63 .

От името на Община Стара Загора – много здраве и късмет за всички празнуващи!

Росица Ранчева