Наздравица с доматена ракия вдигат в село Горно Ботево

На 14 август 2021 г., за четвърти път в старозагорското село Горно Ботево ще се проведе единственият празник в България „Дон Домат – плодът-зеленчук“. Събитието ще започне от 10.30 часа в парка на селото. Инициативата е на НЧ „Пробуда 1927“. Читалищните активисти са и главни действащи лица, заедно със съорганизаторите Община Стара Загора и кметството на Горно Ботево.

Кръстница на празника е читалищният секретар Гергана Вълчева.

„Всяко село се опитва да създаде и поддържа уникален и атрактивен празник. Като мислих какво, какво да бъде за наше село, изведнъж ми се роди този домат в главата. Може би защото в българската кухня без домат нищо не се приготвя. А може би, защото във всеки селски двор се отглеждат различни сортове домати. Почти 1:1 го видях такъв, какъвто е на логото на празника. Като тръгнат нещата добре, се нанизват едно до друго- сподели за Dolap. BG г-жа Вълчева. – Заради ковида, миналата година прескочихме вкусния празник, а хората го очакваха. Тази година са още по-ентусиазирани и се надявам всичко замислено да се изпълни и преизпълни“.

На поканата за участие в концертната програма са се отзовали читалищните самодейни състави от Дълбоки, Яворово, Богомилово и „Железник“ Стара Загора.

Ще бъдат показани различни сортовете, които се отглеждат в селото: „Рила-наслада“, „Момина сълза“, „Розово сърце“, „Розова магия“, „Паулина“, „Фантазия“ , „Голям червен“ – най-масовият за Горно Ботево, „Биг Бийф“ и др. Ще бъдат предложени и поне 12 вида ястия с преобладаващи домати – яхнии и печено, спагети и пици, пълнени домати, шопска салата, сладка и конфитюри с червени и зелени домати и разбира се – доматена ракия.

Организаторите съчетават приятното с полезното, като предлагат и лекция с практични съвети. През първата година са разказали историята на доматите, през втората – болестите по тях, третата – народна медицина с плода-зеленчук. Тази година ще се говори за оранжерийното отглеждане на доматите. Това е важна тема, тъй като почти във всеки двор има оранжерия.

Ще има състезания за бързо белене на домати, ядене на домати без ръце, шопска салата с вързани очи. Децата ще пренасят домати върху дъска за хляб, ще стрелят в кош с домат, вместо топка и др. За победителите са осигурени награди.

Горно Ботево е едно от големите старозагорски села с близо 1200 души население. Има си основно училище „Христо Ботев“ , редовно има лекар и зъболекар, както и градска автобусна линия No 65 от Стара Загора.

Гергана Вълчева кани всички желаещи купонджии, да уважат „Дон Домат“-а и да вдигнат наздравица с доматена ракия. За мезето да не берат грижа.

Росица Ранчева