Веган безглутенови такоси с бързо крема сирене /без ядки/ – рецепта от EVIAs Kitchen

Огромна благодарност на Евгения Атанасова от EVIAs Kitchen за предоставената специално за Долап.бг рецепта

Веган безглутенови такоси с бързо крема сирене /без ядки/

Продукти за „такосите”:

1 ч.ч. био нахутено брашно

1 ч.ч. вода

1/5 ч.л. розова хималайска сол

½ ч.л. бакпулвер

1/6 ч.л. куркума на прах

Продукти за „крема сиренето”:

200 гр. тофу

между 100 и 130 мл кокосово мляко /от кенче/

около 2-3 с.л. пресен лимонов сок

¼ ч.л. сушен чесън или 1/3 скилидка пресен чесън

1/3 ч.л. черна хималайска сол /кала намак/

Приготвяне:

На такосите: Всички продукти се смесват добре с бъркалка, за да стане хомогенна смес без бучки. Оставя се да престои между 30 мин. и 1 час /може и повече – от сутринта до вечерта или от вечерта до сутринта, като съда се покрива/. Преди използване, в сместа се сипва около ½ ч.л. домашен оцет. Тази стъпка не е задължителна, но подобрява структурата на такосите. Био брашното също не е задължително, но отново резултатът и вкусът е много по-добър отколкото с обикновено нахутено брашно.

Загряваме добре и после намасляваме леко с растителна мазнина плочата /аз използвам олио от гроздови семки/, върху която ще печем такосите с помощта на парче кухненско руло. /В случая не е удачно използването на незалепващ тиган/. С помощта на малко черпаче изливаме от добре разбърканата смес – получават се нещо като малки палачинки. След засушаване ги обръщаме да се изпекат и от другата страна. Готовите такоси оставяме да изстинат върху решетка /иначе безглутеновите изделия твърде много се овлажняват/.

На крема сиренето: Докато печем такосите, в кана-блендер приготвяме крема сиренето, като поставяме всички продукти и блендираме до много фин крем. Количеството на кокосовото мляко варира, тъй като всяко тофу има различно съдържание на вода. Целта е постигане на кремообразна консистенция, без бучки.

Накрая сглобяваме ястието – върху такоса слагаме пълна супена лъжица крема сирене по дължина, поръсваме обилно с хранителна мая на люспи и с нарязани на дребни кубчета разноцветни зеленчуци – краставици, домати, чушки, моркови, зелен или лилав лук, магданоз … и т.н.

EVIAs Kitchen e здравословно кулинарно училище и мобилна кулинарна работилница за здравословна храна за малки и големи.

При желание на групи деца и/или възрастни, кулинарното училище пристига на заявеното място /или в залата на Народно читалище „Родина”, Ст. Загора/ и представя в реално време приготвяне на бързи и лесни здравословни хапвания. Участниците в работилницата получават свои самостоятелни порции от всичко демонстрирано на живо, а после хапваме заедно. Ако има деца, при желание те се включват в готвенето и така, забавлявайки се, разбират за значението и качествата на полезната храна. Доброто хранене е особено важно, за да растем и се развиваме здрави и да осъществим пълния потенциал, които ни е даден от природата и живота.

EVIAs Kitchen изнася презентации, демонстрации и дегустации за малки и големи, лекции за различните аспекти и форми на доброто хранене и здравословния начин на живот.

Организира и Бутикови кулинарни събития /по заявка или по интереси/, както и кетъринг услуги, отново с качествени, естествени продукти в приятна атмосфера.

Сътрудничи на здравословната интернет платформа “Инфинити мувинг дизайн” и разработва авторски рецепти за заведения за здравословно хранене.

Досега EVIAs Kitchen е организирала над 47 работилници и кулинарни събития в Стара Загора, Димитровград, Казанлък, Нова Загора, Хасково и е била част от много други прояви в Южна България.

Мото: „Здравето винаги е на мода”.

Зад това EVIAs Kitchen стои Евгения Атанасова с над 29-годишен опит и практика в здравословното хранене /от 1992 г./. С няколко предавания по темата в ТВ Загора /Ст. Загора/ и ЕTV, с опит като готвач в бившия специализиран ресторант „Библиотеката” в Стара Загора, в кетъринга и поръчковите торти, хапки и плата, приготвени с пълноценни, истински продукти. С голям опит в организирането на кулинарни събития, част от организационния екип на фестивала “Здравей, здраве”, Стара Загора.

„Бях на 16 години, когато започнах да се вълнувам от това как храната влияе на тялото и здравето ни. Извървях дълъг път, когато все още нямаше достатъчно информация или интернет, учех сама чрез опита и желанието да разбера кое е най-добро за човека. Постоянно надграждам своите знания и следя най-новите научни открития в тази област. Вярвам, че като хора имаме много общи неща помежду си, но също съм се уверила, че всеки от нас е индивидуалност, която аз уважавам. Изпитвам любов към готвенето и създаването на рецепти, които са достъпни за всеки, и същевременно са вкусни и добри за нас. Не вярвам, че ако нещо е полезно, то не е вкусно. Не – просто не е приготвено и съчетано добре. Убедена съм, че може и да е вкусно, и да е полезно. Ние сме част от природата и тя е сътворила най-доброто за нас.”