Рожден ден празнува детска градина в Стара Загора

С весел празник учители, възпитатели и малчугани отбелязаха шестдесет и третия рожден ден на Детска градина №8 „Българче“ в Стара Загора.

С вдъхновение и творчески ентусиазъм възпитаниците на детското заведение рисуваха, пяха, танцуваха и се веселиха. Гости на празника бяха Станимира Димитрова, началник- отдел „Образование“ в Община Стара Загора и Антония Врънгова – специалист в отдел „Образование“.

Детската градина е открита на 8 август 1958 г. на мястото на бившия хан „Марица”. Тридесет нетърпеливи деца престъпват прага на новооткритото детско заведение с директор Желязка Колева и първа учителка Стойка Михова. През следващата година е открита втора група, а през 1961 -1962 г. трета и четвърта група.

На 20 юни 1984 г. на тържествен концерт послучай 25- годишнината й с Указ на Министерски съвет се именува ЦДГ №8 с името „Българче” и колективът е награден с орден „Кирил и Методий” ІІІ степен –сребърен.

През 2002 г. ЦДГ №8 „Българче” печели наградата „Анастасия Тошева” за високи постижения в развитието на образователното дело в община Стара Загора.

„В сътрудничество с родителите колективът ни възпитава 205 мислещи, можещи и свободолюбиви деца от 3 до 7 годишна възраст, разпределени в 7 групи. За тях се грижат 30 души педагогически и непедагогически персонал. Професионализъм, креативност и младежки дух са сред водещите принципи на педагози и възпитатели в творческа атмосфера”, споделя директорката Даниела Михова. Градината участва в Европейска програма „Еразъм+, където педагозите усъвършенстват умения и споделят опит с водещи преподаватели от Европа.

„Ние в детска градина „Българче“ работим и творим със сърцата си, с призванието и професионализма си. Посветили сме ги на децата, за да израстват като добри и умни българчета”, допълва Михова.

Росица Въльовска

Община Стара Загора