Поглезете си котката. Днес е нейният международен ден!

8 август е Международният ден на котките. Денят се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните.

Опитомяването им започва преди 8 000 години. Те са едни от най-умните животни и според специалистите възприемат човешките чувства и настроения. Още в Древен Египет, по времето на великите фараони, котките са почитани като божества. Мъртвите животни са мумифицирани, за да бъдат омилостивени боговете. В Древен Египет убийството на котка е смятано за углавно престъпление. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на военен сблъсък помежду им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките. Древните египтяни дълго са оплаквали покойните котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.

През Средновековието пък отношението към тях се променя напълно и котките започват да се възприема като олицетворение на злото. Животните били убивани по най-жесток начин и захвърляни на димящата клада. През 1484 г. папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на кладата на всички вещици и техните котки. И днес е останало вярването, че черните котки носят лошо предзнаменование. В Англия, Ирландия и части от Азия те се смятат за късметлийски..

Макар и доста по-малки, котките имат 230 кости, с 24 повече от хората. Те са и по-бързи от нас – максималната им скорост е около 48 км/ч, докато най-бързите атлети тичат с не повече от 45 км/ч. Отпечатъкът от носа на котката е уникален, също както този на пръстите и зениците при човека. Котките са и любими анимационни герои – част са от заглавия като „Том и Джери“, „Гарфийлд“, „Цар Лъв“ и „Котаракът в чизми“.
През 2011 г. в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си – водеща уединен живот 94-годишна вдовица.

През лятото на 2017 г. се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.

Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света – 38 години.

Котките обикновено имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от обичайния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета понякога са наричани “котки на Хемингуей” заради слабостта на известния писател към тях.

Котките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите.

Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета “Корнел” между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.

Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.

Котките “проспиват” около 70 процента от живота си. За сравнение – само 30 процента от човешкия живот преминава в сън.

Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.

Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.

Котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.

Котките каликопочти винаги са женски.

Рижавите котки обикновено са мъжки.

При повечето женски котки доминираща е дясната лапа, а при мъжките – лявата.

През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.

Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да “висят” на слънце. За това им поведение има научно обяснение – слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са “луди” по кутии.

Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.

През 1837 г. в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че инициативата не сработва.

Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да контролират популацията на мишките и да им пречат да гризат произведенията на изкуството.

Европейската патентна служба е запозната в детайл с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.

Президентът Ейбрахам Линкълн до такава степен е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси редовно са споделяли трапезата му.

Възможно ли е котките умишлено да пренебрегват стопаните си?Според авторите на японско изследване отговорът е “Да”. Изследователите са установили, че писаните разпознават гласовете на собствениците си и могат да решат нарочно да ги игнорират.

В действителност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните посещения в продължение на година на гроба на стопанина си.

Котките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач.

Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.

Времето, прекарано с котки, никога не е изгубено”, гласят думи на Зигмунд Фройд.