Високи отличия за възпитаник на Музикална школа при НЧ „Родина-1860 „

На VII дистантен конкурс “ Нови гласове и песни “ гр. Несебър, Николай Атанасов, ученик на Светла Данева, от Музикална школа при НЧ „Родина-1860“ Стара Загора, бе отличен с най-високата награда ГРАН ПРИ и участие в Гала концерта на лауреатите, който ще се проведе на 1- ви октомври в гр.София.

Младият пианист се представи с „Парсита“ от Йохан Себастиян Бах, „Прелюд“ от Рахманинов и две импровизации от Франциск Поленк.

Със същата програма участва и в международния онлайн клавирен конкурс „Carles & Sofia“ – Испания. В категория „любители“ спечели втората награда „Сребърни ръце“ .

На онлайн конкурса “ Musica lada Fest“ – Испания, се представя само с „Прелюд“ от Рахманинов. Международното жури му присъди първо място.

Николай посещава школата по пиано вече 10 години, от първи клас, сподели за Dolap.bg неговата преподавателка Светла Данева. – Той е много трудолюбив. Свири ежедневно, включително и през ваканциите. Явно това му доставя удоволствие. Всяко лято прекарва ваканциите при баба си в Хасково и намира пиано в читалище или училище, уговаря се и ходи да се упражнява.

Много обича предкласика и я изпълнява най-добре, защото е такъв тип пианист – интелигентен и аналитичен. Романтичната музика сега започва да открива за себе си, защото вече навлиза в такава възраст. Надявам се с времето много повече да я чувства и разбира. Свирил е Бетовен, Лист, и най- различни класични произведения.

Явявал се е и на живо на други конкурси – в Пловдив на два конкурса има специална и първа награда, в София на конкурса „Път съм славата“ има втора награда. Много е задълбочен, внимателен и отговорен млад човек, който може да бъде пример за връстниците си“, категорична е Светла Данева.

Николай Атанасов е ученик в 10 клас на ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора. Неговото желание е да стане компютърен специалист. За да напредва в тази посока , извън училище посещава допълнителни курсове. Николай е убеден, че няма да става професионален музикант, но това не му пречи да свири упорито и ежедневно, да стига до професионално ниво.

Казват, че щом хората си правели дългосрочни планове, Господ се заливал от смях.

Успех на младия пианист!

Росица Ранчева