Митрополит Киприан ще служи в Потопената църква в язовир Жребчево

Утре /8 август 2021 г./, в 11:00 часа, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи водосвет-молебен в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ /Потопената църква/, язовир Жребчево.

Причината да се обяви събитието в последния момент е, че по милост Божия, в последните 2 дни водата се изтегли от храма и условията там позволяват да се служи. 

Приканват се миряните да вземат молитвено участие! 

Благовест Илиев

Храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“, също наричан Потопената църква, е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светец Йоан Рилски.

Рано напролет той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова е успяла да остане над водата. Или поне частично. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Надписът върху нея гласи: „Село Запалня, заселено XV в. изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите сгради на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запълня и Долно Паничерено. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на Лукойл и Неси ойл. Пътят е табелиран. От 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

(D)